Beneficiile microcipării pentru pisici: siguranță, dincolo de obligațiile legale

0

Microciparea pisicilor este o practică recomandată și folosită pe scară largă în întreaga lume, cu beneficii semnificative pentru feline și pentru stăpânii lor. Micul dispozitiv cu dimensiuni similare unui bob de orez este implantat sub piele și poate ajuta la identificarea pisicii în caz de pierdere sau furt. Deși nu este, deocamdată, obligatorie, ca în cazul câinilor, microciparea pisicilor implică o serie de beneficii de care e bine să fii conștient, înainte de a lua o decizie.

Identificare permanentă și unică

Unul dintre cele mai mari avantaje ale microcipării este capacitatea de a oferi o identificare unică și permanentă fiecărei pisici. Fiecare microcip are un cod de identificare unic, asociat cu pisica respectivă, ceea ce facilitează identificarea și recuperarea acesteia, în caz de pierdere sau furt. Zgarda și medalionul se pot pierde sau pot fi furate; microcipul, nu.

Similar RECS caini, există și un Registru Național al Pisicilor, în care microcipul va fi înregistrat, împreună cu datele de contact ale proprietarului, astfel încât felina să poată fi returnată cât mai rapid.

Informații medicale și de contact

În unele microcipuri, pe lângă codul de identificare se pot stoca și informații medicale relevante despre pisica în cauză. Afecțiuni acute precum raia auriculara la pisica sau un episod de gastroenterită nu prezintă neapărat relevanță, în cazul în care pisica este pierdută sau înstrăinată, dar e extrem de util pentru noul proprietar și pentru medicul veterinar care preia felina să știe, de exemplu, că aceasta suferă de diabet sau de o formă de alergie.

Informațiile medicale stocate în microcipul pisicii au legătură, cel mai adesea, cu vaccinările și tratamentele anterioare, alergiile (inclusiv cele medicamentoase) pisicii sau diferite boli cronice ale acesteia. În cazul unei urgențe medicale sau al unui accident, aceste informații sunt extrem de importante pentru medicul veterinar care intervine.

Previne furturile de pisici

Microciparea poate descuraja furtul pisicilor și poate încuraja returnarea acestora către proprietarii lor legitimi. Microcipul este implantat permanent și asociat cu proprietarul legal și este dificil sau imposibil de înlăturat de către hoți.

Adăposturile și clinicile veterinare trebuie să scaneze animalele aduse, pentru a identifica prezența unui eventual microcip, facilitând identificarea și recuperarea pisicilor furate.

Fără durere și fără riscuri

Înainte de apariția microcipării, identificarea animalelor se realiza prin intermediul unui tatuaj auricular, cu siguranță mai dureros și cu vindecare mai lentă decât inserarea microcipului. Acesta este implantat sub piele cu ajutorul unei seringi speciale și nu necesită niciun fel de anestezie, felina resimțind, pur și simplu, disconfortul înțepăturii. Majoritatea pisicilor tolerează foarte bine procedura și se pot întoarce acasă imediat după implantare.

De ce doar medicul veterinar poate microcipa pisica?

Medicul veterinar are experiență și este instruit să realizeze această procedură în perfectă siguranță, asigurând poziționarea corectă a microcipului și prevenind eventuale complicații. Dar, dincolo de efectuarea propriu-zisă a manevrei medicale, medicul veterinar are acces la Registrul de Evidență a Pisicilor cu Stăpân, în care trebuie să înregistreze microcipul implantat și datele proprietarului pisicii.

Procedura de microcipare este incompletă și aproape inutilă în cazul în care microcipul nu este înregistrat în acest Registru. Practic, în caz de furt sau de pierdere, o altă clinică va putea identifica prezența unui microcip, fără a avea acces la niciuna dintre datele referitoare la pisică. Este foarte important ca proprietarii să înțeleagă faptul că microcipul propriu-zis nu conține niciun fel de informații, în afara unui cod numeric; informațiile personalizate referitoare la pisică și la proprietar sunt salvate în acest Registru.

 

Microciparea pisicilor nu este, în prezent, obligatorie prin lege, dar reprezintă o modalitate sigură și eficientă de a proteja și a identifica pisicile, oferindu-le stăpânilor siguranța că animalul lor iubit poate fi găsit, în caz de nevoie. Este o măsură esențială de siguranță și de responsabilitate pentru toți cei care au pisici de companie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.