Top 10 alimente bogate in vitamina K
La fel ca toate celelalte vitamine și minerale, vitamina K (“vitamina antihemoragică”) joacă un rol important pentru o bună sănătate a organismului nostru. Vitamina K este, de fapt, un grup de compuși. Cele mai importante elemente din acești compuși sunt vitamina K1 (fitochinonă) și vitamina K2 (menachinonă).
În general, fitochinona (K1) este des utilizată, întrucât este mai puțin toxică, își face efectul mai repede, este mai eficientă și acționează mult mai bine pentru anumite boli. Aceasta se găsește în legume, iar menachinona (K2) în produsele lactate și ouă. Interesant de știut este faptul că, în organism, nivelul vitaminei K depinde de sănătatea intestinului. Un procent mare din nivelul său este datorat bacteriilor existente deja în corp.
Organismul are nevoie de acest grup de compuși, pentru a produce protrombina, o glicoproteină care se găseşte în plasma normală. Aceasta are un rol important în coagularea sângelui și metabolismului osos.
Un deficit de vitamina K poate duce la boli grave, precum cancer, ori probleme ale inimii. Iată de ce este aceasta atât de importantă și care sunt sursele din care putem obține doza zilnică!
Rolul vitaminei K în organism
În organism, vitamina K are o importanță majoră pentru coagularea sângelui. Aceasta este folosită pentru a inversa efectele medicamentelor pentru „subțierea sângelui” atunci când au fost administrate în exces. De asemenea, ea este utilizată și pentru tratarea sângerărilor provocate de medicamente, inclusiv salicilate, sulfonamide, chinină, chinidină sau antibiotice.
Mai mult decât atât, ea este utilizată pentru a preveni și trata osteoporoza și pentru a calma mâncărimea care, adesea, însoțește o boală hepatică – numită ciroză biliară. Vitamina K2 (menachinonă) se administrează pe cale orală, pentru tratarea osteoporozei și a pierderii masei osoase cauzate de steroizi, precum și pentru scăderea…
Citeste continuarea AICI