Obsesia fata de curatenie poate provoca dementa

0

Dupa multe sondaje si cercetari de specialitate, specialistii au ajuns la concluszia ca peste o treime din populatie sufera de “boala curateniei”. Aceasta se manifesta de regula in randul persoanelor care detin o familie numeroasa si neorganizata sau apare pur si simplu spontan, ca urmare a acumularii stresului profesional.

O persoana care lucreaza foarte mult si deseori sub presiune, fara motivatie din partea angajatorului sau fara o recunoastere suficienta a meritelor acestuia, ii convinge deseori pe oameni sa-si dea demisia si sa se reorienteze catre alte locuri de munca mai putin stresante si mai bine platite. Insa acest lucru nu rezolva aceasta afectiune numita “boala curateniei”.

Afectiunea se poate instala in mod subit din lipsa timpului pentru organizarea personala. Daca se regasesc in familii si anumite persoane care sufera de alergie la anumiti compusi chimici utilizati la curatenie sau praf, atunci creste si riscul ca simtomele sa se accentueze si sa se tranforme intr-un adevarat stres ce poate duce inclusiv la dementa.

Dementa poate avea la baza si alti factori, precum instalarea timpurie sau tarzie a unor boli incurabile sau greu de vindecat precum boala Parkinson sau Alzheimerul.

Cum prevenim instalarea dementei si a obsesiei fata de curatenie

Este foarte important ca viata noastra sa prezinte in ansamblu un echilibru, atat la nivel personal, cat si la nivel profesional. In cazul in care viata ta profesionala nu-ti ofera suficient de mult timp liber pentru a te ocupa de indatoririle gospodaresti, o solutie poate fi schimbarea locului de munca. De asemenea, daca simti ca nu faci fata unor sarcini sau ca mediul de lucru nu este suficient de armonios, poti solicita consiliere de specialitatea din partea unui psiholog care sa te ajute sa trecu cu usurinta peste greutatile psihice sau peste traume si stres.

In acelasi timp poti incerca sa ai o discutie personala cu seful tau si sa-i soliciti acestuia o pauza de relaxare atunci cand simti nevoia, fie atribuirea sarcinilor extra in mod echitabil catre ceiilaltti colegi ai tai. Multi dintre angajatori tin ca angajatii sa ramana cat mai mult timp in companie si sa ofere performante la superlativ. De aceea multi vor intelege situatia si vor incerca sa-ti vina in ajutor pentru a gasi o solutie potrivita.

In ceea ce priveste viata personala si cand vine vorba de indatoririle casnice, incearca sa-ti mobilizezi intreaga familie, inclusiv pe cei mici, facand liste si atribuind diferite sarcini dupa puterea fiecarui membru al familiei. Daca esti o persoana perfectionista in tot ceea ce faci, poti scapa de stresul curateniei de Sarbatori si nu numai, prin solicitarea unor servicii de curatenie la domiciliu. Acest lucru iti ofera mai mult timp de relaxare pentru tine insuti, pe care-l poti petrece intr-o vacanta binemeritata sau petrecand mai mult timp liber alaturi de cei dragi.

Exista numeroase firme care ofera servicii profesionale de curatenie, firme ce pot utiliza inclusiv o serie de substante cu risc minim pentru sanatate. Astfel nu exista riscuri, nici in ceea ce priveste curatenia si aspectul final al casei tale, nici atunci cand vine vorba de starea ta de sanatate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.