Gucci pune femeile în cămăși de forță, un model se revoltă
Brand-ul Gucci e cunoscut pentru o istorie relevantă în modă, pentru episoade îndelungate de senzualitate (în epoca lui Tom Ford), pentru maximalism, de când Alessandro Michele este director creativ… iar acum este cunoscut și pentru o oarecare lipsă de sensibilitate, de când a trimis modelele pe podium în cămăși de forță.
S-a întâmplat în timpul prezentării colecției de primăvară-vară 2020, la Milano, unde primele 21 de modele care au pășit pe podium au purtat cămăși de forță sau variațiuni ale acestora, un preambul cel puțin bizar pe care marile publicații de modă nu prea au știut cum să îl catalogheze.
Este vorba despre „noi forme de subiectificare”, după cum anunță comunicatul oficial, care adaugă că „în trecut controlul asupra evenimentelor vieții era deținut sub sceptrul unui suveran, care își exercita puterea de sus în jos, într-un mod unidirecțional. Această putere era despotică și concentrată, dar și foarte recognoscibilă. Prezentul nostru, în schimb, este modelat de o microfizică a puterii care operează la nivel molecular în societate: o formă de guvernământ extinsă care, printr-un set de instituții, aparate și mecanisme de subjugare impune reguli de comportament internalizate de indivizi. Astfel de puteri (…) previn libera circulație a discursului și sfârșesc prin a crea o societate disciplinară, o societate care controlează viața.”
Citându-l pe Foucault, filosoful pasionat de relația dintre putere și cunoaștere, casa Gucci se întreabă mai departe dacă moda poate fi un instrument de rezistență, care poate semnifica libertate, emancipare, auto-determinare.
După un intermezzo atât de teoretic, comunicatul casei Gucci vorbește…
Citeste continuarea AICI