Esti nemultumit de locul de munca avut? Iata care sunt pasii care trebuie sa ii parcurgi pentru a-ti putea da demisia
Demisia este o decizie unilaterala, care poate fi inaintata de catre angajat in orice moment, indiferent de motivele pe care acesta le are. Aceste motive nu trebuie sa fie mentionate obligatoriu de catre angajat ci, doar in cazul in care acesta doreste sa faca acest lucru. Pentru ca perioada care urmeaza dupa inaintarea demmisiei sa se desfasoare legal atat angajatul cat si angajatorul trebuie sa indeplineasca anumite criterii.
Obligatiile angajatului
Din momentul in care angajatul isi da demisia acesta trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru ca lucrurile sa se desfasoare intr-un mod legal. Aspectele pe care trebuie sa le indeplineasca un angajat care isi da demisia sunt urmatoarele:
- Respectarea termenului de preaviz este cea mai importanta obligatie pe care o are un angajat care si-a dat demisia. Acest preaviz este definit ca fiind o perioada de timp in care angajatul demisionar trebuie sa se prezinte la locul de munca astfel incat activitatea firmei sa nu fie afectata de catre demisia angajatului. Perioada maxima de preaviz in cazul persoanelor care lucreaza in functii de executie este de 20 zile lucratoare. In cazul persoanelor care lucreaza in functii de conducere perioada de preaviz este de 45 zile lucratoare.
- Respectarea programului de lucru dar si a obiectivelor care trebuie indeplinite este o alta obligatie pe care trebuie sa o indeplineasca un angajat care tocmai si-a depus demisia.
Obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul in cazul unei demisii
Obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca un angajator in cazul in care un angajat isi da demisia sunt urmatoarele:
- Trebuie sa ia act de decizia angajatului si sa inregistreze demisia in actele firmei.
- Sa respecte drepturile angajatului pe toata perioada preavizului.
- Sa ii plateasca toate drepturile banesti cuvenite pana in momentul demisiei.
Ponturi care trebuie avute in vedere in momentul demisiei
Demisia este un instrument folosit de catre oamenii care doresc sa incheie un capitol pentru a putea deschide un altul. Avand in vedere acest lucru, demisia trebuie sa fie realizata intr-un mod cat mai profesionist. Ce inseamna acest lucru? Respectarea urmatoarelor sfaturi:
- Niciodata, o demisie nu trebuie sa fie alcatuita din lucrurile care nu ti-au placut la locul de munca.
- Intotdeauna trebuie lasat loc de buna ziua pentru ca este posibil ca la un moment dat sa ai nevoie de o recomandare de la fostul loc de munca.
- Pentru a nu pune bete in roate persoanei care va fi angajata in locul tau trebuie sa lasi totul in ordine la locul de munca.
Concluzii
Indiferent ca este nemultumit ca platesti un impozit pe venit prea mare sau ca ai un orar de lucru prea lung nu este indicat sa faci scandal in momentul in care iti dai demisia de la un loc de munca. Pentru ca niciodata nu se stie cand ai nevoie de o recomandare de la fostul loc de munca dar, si pentru ca asa este elegant, orice despartire trebuie sa se realizeze in conditii cat mai civilizate si fara nici un fel de resentimente.