Cum să ai o vacanță de neuitat la mare

0

Doar pentru că mergi pe litoralul românesc asta nu înseamnă că trebuie să îți petreci întreaga vacanță stând la plajă. Ai numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber, de la clasicul tur al obiectivelor turistice, răsăritul sau apusul pe plajă, la sărit cu parașuta, scuba diving sau degustat de vin. Mai jos sunt câteva modalități prin care îți poți transforma vacanța în una memorabilă. 

Fă un foc de tabără

Mai ales dacă stai la cort, focul de tabără este obligatoriu. Glumim, desigur, însă dacă tot ești pe o plajă care permite amenajarea de foc de tabără de ce să nu profiți? Îți poți petrece nopțile răcoroase lângă focul de tabără și sub sunetele mării sau ale chitarei. Poate fi o ocazie numai bună de întâlnire a familiei sau a găștii de prieteni în care să petreceți timp de calitate împreună. 

Întâlnește oameni noi

Plajele și zonele din apropiere sunt pline de oameni, deci nu este niciun motiv pentru care nu ai putea să îți faci noi prieteni. Volei pe plajă, întreceri cu skijet sau întâlnirile întâmplătoare din club pot reprezenta ocazii de a descoperi că aveți mai multe lucruri în comun. Sigur, poți lega o conversație și legat de loțiunea de protecție solară pe care ai „uitat-o” în camera de hotel și pe care vrei să o împrumuți de la colegul sau colega de șezlong. 

Dacă ajungi să te împrietenești ceva mai mult cu un necunoscut de la mare, nu uita să folosești prezervativ, altfel riști afecțiuni precum hepatita, HIV sau gonoree. În cazul în care observi simptome asemănătoare răcelii precum oboseala, reducerea apetitului, greață sau dureri abdominale, este recomandat să mergi la unul dintre Centrele Poliana din Constanta pentru a fi testat. Dacă te-ai infectat, detectarea timpurie a bolii crește șansele de recuperare. 

Caută scoici sau vietăți marine

Scoicile sunt la tot pasul la mare. Colectează-le pe cele mai interesante și fotografiază-le pentru a te putea documenta despre ele odată ajuns acasă. Le poți folosi pentru a crea mici coliere sau pentru a crea artă cu nisip, o amintire neprețuită din vacanță. 

De asemenea, uită-te cu atenție și după vietățile de la mare. Multă lume este în căutare de delfini, însă și păsările, racii sau meduzele sunt spectaculoase. 

Privește răsăritul sau apusul

Dacă vii devreme pe plajă te poți bucura de un răsărit de poveste. Multă lume alege să se trezească mai devreme pentru această activitate, iar imaginea îți rămâne pe retină mult timp. 

Se spune că indiferent cât de multe răsărituri sau apusuri ai văzut nu te plictisești niciodată. 

Construiește un castel de nisip

Aceasta este o activitate clasică atât pentru familii, cât și pentru grupurile de prieteni. De la forme simple la design elaborat, castelul de nisip te ajută să te bucuri de timpul petrecut pe plajă și în același timp te ajută să dai frâu liber imaginației. 

Experimentează saltul cu parașuta

Dacă îți dorești o senzație inedită, poți încerca saltul cu parașuta deasupra litoralului. Nu este nevoie de experiență anterioară și poți vedea lumea de sus, de la o altitudine de aproximativ 4.000 de metri. 

După săritura din avion, vei pluti în aer timp de 60 de secunde, iar odată ajuns la altitudinea de 1.500 de metri, zborul va fi mai lin și vei face 6-10 minute până la aterizare. Este recomandată ținută sport formată din pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă. 

Este bine de știut că saltul cu parașuta nu este indicat persoanelor care au probleme cardiace, de picioare, frică sau rău de înălțime și că greutatea maximă este de 110 kg. 

Petrece o noapte pe iaht

O experiență cu totul specială este petrecerea unei nopți de vară pe iaht. Îmbarcarea se face seara, după ora 19. 

Vei putea admira apusul de pe apă, iar noaptea o vei petrece pe iaht, în port. Dimineața, la răsărit, vei putea admira uscatul și imensitatea mării într-o plimbare de 4-5 ore.

Încearcă Mamaia altfel

Dacă te-ai săturat de stat la plajă și înot, poți încerca alte experiențe în stațiunea Mamaia. Din piațeta de la Cazino poți merge cu vaporașul până la Insula Ovidiu. Mai apoi, poți petrece câteva ore în parcul de distracții, în parcul acvatic sau la circ.

Dacă nu ai rău de înălțime, poți încerca și experiența unui cocktail la etajul 14. 

Scuba diving

Dacă îți dorești să practici scuba diving o poți face atât în zilele cu soare, cât și când norii au acoperit cerul albastru de la mare. Poți practica în Eforie, Jupiter, Vama Veche sau chiar în Constanța, lângă Cazino. 

Bineînțeles că ar trebui să ai o condiție fizică bună și să fii echipat corespunzător. 

Degustare de vinuri

Există mai multe crame în apropierea litoralului și odată ajuns, vei afla atât despre procesul tradițional de producție și vei putea savura preparate tradiționale alături de care vei putea servi un vin recomandat de somelieri de renume. 

 

Adevărul este că există șanse mari să te distrezi la mare indiferent de activitate. Pui agitația orașului și a locului de muncă pe pauză și te bucuri de o destinație minunată. Alege activitățile care îți fac cel mai mult cu ochiul din cele de mai sus și vei avea o experiență de neuitat. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.