Zero Waste după sărbătorile de Paște
Bine, bine. Sărbătoarea Paștelui a trecut, masa festivă s-a încheiat, musafirii s-au dus fiecare la casele lor. Ce facem cu surplusul de alimente rămase neconsumate? Gătitul acasă sprijină obiceiurile alimentare sănătoase și nu este nimic mai bun decât să gătești o dată și să mănânci de două ori! Pe deasupra, asta te asigură că cel puțin câteva zile nu va trebui să te gândești la ceea ce trebuie să gătești. Pentru că poți transforma preparatele rămase în unele noi, care să poată fi consumate la micul dejun, prânz sau cină. Iată câteva idei care te-ar putea ajuta în acest sens.
Ouăle fierte
Evident, oul a fost vedeta mesei pascale. Ca în fiecare an, ne rămân destule și după Paște. Din fericire, este un aliment versatil, care se potrivește în multe combinații și preparate. Poți găsi pe internet cele mai bune retete cu ou din care te poți inspira, de la tarte cu ciuperci și ou până la celebrele și mult apreciatele oua umplute. Iar pentru o variantă mai light, că suntem totuși după un festin, poți încerca o salată ușoară de ou, avocado cu maioneză vegană și lămâie. Este o opțiune perfectă pentru un mic dejun, pe o felie de pâine neagră prăjită.
Spanacul și verdețurile
Nu aștepta prânzul sau cina pentru a consuma spanacul rămas nefolosit. Spanacul verde trebuie consumat destul de rapid, altfel riști să se strice. Așadar, adaugă-l în omleta de dimineață, pentru a avea un boost de fibre și nutrienți chiar de la prima masă a zilei. Pentru prânz, folosește piureul rămas, amestecă-l cu spanac, adaugă usturoi, paprika și puțină brânză rasă și ai o rețetă simplă și rapidă de rosti de cartofi. Servește alături o salată de verdețuri și legume proaspete.
Legume gătite sau proaspete
E timpul să scoți de la frigider aluatul foitaj. Poți crea un ștrudel savuros cu resturile de legume. Umplutura ușoară, cu legume și brânză delicioasă combinată cu o crustă de patiserie aurie creează mușcătura perfectă. Pentru umplutură, amestecă puțină ricotta, parmezan, coajă de lămâie, pătrunjel și legume rămase de la garnitura pentru friptură, sparanghelul și mazărea ar funcționa de minune, dar poți adăuga și praz, ardei gras sau chiar dovlecel. Întinde compoziția pe o jumătate a foii de patiserie, rulează și sigilează marginile ruladei. Unge rulada, crestează diagonal în câteva locuri, apoi coace 40 de minute la 190 de grade.
Șuncă, prosciutto
Ai servit un platou de mezeluri la masa de Paște și ai rămas cu multe dintre ele neconsumate? Cea mai simplă variantă: omleta cu șuncă și brânză de dimineață. Este un preparat plin de proteine, ușor de preparat și îți stimulează energia chiar de la prima oră. Iar pentru prânz poți folosi feliile de prosciutto delicios pregătind un sendviș savuros cu mozzarella, rucola și roșii aromate. Un prânz italian, la care poți adăuga și un pahar de prosecco demisec. Parcă ți se face puțin dor de o vacanță, nu?
Friptura de miel
Este unul dintre preparatele mult așteptate la masa de Paște, dar și în zilele de după. Pentru un brunch lejer, folosește friptura de miel, câteva legume proaspete, ouă fierte tari și pregătește un wrap fantastic și sățios. Transformă ouăle fierte într-o salată, adaugă fâșii de carne de miel, salată verde, castraveți, puțin iaurt cu usturoi, pătrunjel proaspăt tocat, învelește-le pe toate într-o lipie integrală și gata! Delicios, savuros, aromat.
Chiflele
Chiar și dacă nu mai sunt la fel de proaspete, poți prepara boluri de pâine, umplute cu șuncă sau chiar cu resturile de friptură de miel. Începe prin a scobi chiflele de miez, adaugă șuncă sau carne de miel mărunțită. Sparge un ou deasupra, adăuga puțin spanac (verde sau chiar și din cel gătit), acoperă totul cu brânză gruyere și coace la cuptor la 180 de grade, timp de 20-25 de minute. Simte-te liber să adaptezi această rețetă în funcție de alte ingrediente care ți-au rămas.
Sper nu doar că ai avut un Paște minunat, dar și că te vei bucura la fel de mult și de alimentele rămase după masa de sărbători. Acestea au fost doar câteva idei, dar lasă frâu liber imaginației și creează și tu preparate noi, ușoare și rapide.