Un film despre menstruație a luat un Oscar

0

Un film despre menstruație tocmai ce și-a adjudecat Oscarul pentru cel mai bun documentar scurt, și e musai să îl vezi ca să îți dai seama cât de important este simplul fapt că un astfel de film a fost făcut. Period. End of Sentence este un film despre stigma cu care este asociată menstruația în satele din India, o parte a lumii în care marea majoritate a femeilor încă nu are parte de nici un fel de educație legată de sănătatea reproductivă, dar nici de absorbante sau alte produse sanitare care le-ar face viața mai confortabilă fetelor și femeilor.

Iar dacă îți zici că nu e nimic interesant într-un astfel de film despre menstruație, poate că nu strică să arunc și un spoiler trist – cum ar fi faptul că acolo fetele încetează să mai meargă la școală din cauze lipsei de produse sanitare care să le ajute să treacă cu demnitate printr-o menstruație.

Practic, Period. End of Sentence spune povestea unui grup de femei dintr-o comunitate de lângă Delhi, care încearcă să înlăture tabuurile și stigma din jurul menstruației și care încep, cu ceva ajutor din exterior, să își manufactureze propriile absorbante, pe care apoi încearcă să le și vândă. Inițiat de niște elevi din Statele Unite, The Pad Project este o inițiativă care le livrează femeilor o mașină rudimentară care poate face absorbante – dându-le astfel ocazia femeilor nu doar să fie protejate în timpul menstruației, dar și să câștige niște bani din treaba asta, și ca atare o doză de foarte necesară independență financiară.

Ce e interesant de văzut în acest film despre menstruație este și faptul că aproape nimeni dintre cei întrebați, de la adolescente la bărbați în toată firea și la femei în vârstă, nu știe ce este menstruația, de unde vine și care…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.