Traumele pe care le ai dacă ai fost crescută de o mamă narcisică
Să ai o mamă narcisică te duce într-un tip de relaționare toxic cu mama, cu cei din jur și cu tine. Mai mult, în ceea ce privește bărbații ai tendința de a intra în relații abuzive. Chiar să alegi inconștient tot narcisici, de vreme ce comportamentul lor este familiar și ai beneficiat de el o viață întreagă. Mama narcisică, iar aici ne referim la tulburarea de personalitate, poate avea trăsături ce variază ca severitate.
Însă baza rămâne aceeași: lipsa empatiei, copiii sunt o prelungire a ei și nu indivizi de sine stătători care să fie acceptați și valorizați pentru ce sunt ei. Fiica este o anexă a egoului gonflat al mamei narcisice, dar și o amenințare, pe care încearcă să o sculpteze după chipul și asemănarea ei. Pe lângă asta și un bun ecran de proiecție a ceea ce mama narcisică ura la propria ei mamă. În plus, narcisica suprapune peste fiică trăsături care îi aparțin: egoism, încăpățânare, tendințele manipulative, comportamentul foarte rece.
Abuzul narcisic
Orice interacțiune cu un narcisic, inclusiv cu mama narcisică, implică ceea ce numim abuzul narcisic. Respectiv extrem de multă critică, sentimentul de rușine trăit des și intens, controlul exagerat, manipularea. Sentimentul acut că tu ești de vină că mama nu e fericită și mulțumită (deși pentru ea nimic nu va fi vreodată de ajuns), lipsa completă de încredere în acțiunile tale și în tine. Nevoia de securitate nu este satisfăcută, ideea de a pune limite nu există. Prin urmare nu știi să te protejezi și abuzul devine o normalitate, nu îți dai seama că ce se întâmplă nu e în regulă.
Mama narcisică îți transmite că nu ești suficient de bună ca să fii iubită
Fata…
Citeste continuarea AICI