Tranziţia dintre camera copilului şi camera unui adolescent

0

Perioada copiilor de tranziţie spre maturitate este una extrem de delicată atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor. Printre multe alte aspecte, aceştia dezvoltă o pasiune pentru spaţiul lor personal, care devine tot mai important şi, deseori, necesită un upgrade pentru a fi potrivit nevoilor adolescentine. 

 

Adolescenţa este o perioadă importantă şi, totodată, delicată a vieţii noastre căreia părinţii noilor generaţii au învăţat să-i acorde o atenţie deosebită, fiind o etapă ce îşi pune puternic amprenta pe viitorul nostru. Deşi până de curând părinții se ghidau mai mult după instinct şi proprie experienţă, aceştia au înţeles că, atunci când un copil se apropie de vârsta de 12 ani, nevoile acestuia se schimbă şi, pentru a-i oferi un mediu cât mai plăcut pentru a se dezvolta armonios, este nevoie să-i ofere răbdare şi susţinere. 

Odată ce copii se apropie perioada preadolescenţă, aceştia acordă o atenţie desăvârşită oricărei modalităţi de exprimare a personalităţii lor, schimbându-şi o mare parte dintre preferinţele dezvoltate până atunci. Muzica, îmbrăcămintea şi camera lor sunt cele mai importante aspecte ale copiilor ce se apropie de vârsta de 12 ani, cea la care majoritatea dintre ei intră în adolescenţă. Una din trăsăturile comune ale acestei perioade la majoritatea copiilor este încăpăţânarea pe care o dezvoltă, dorind cu ardoare să îşi impună punctul de vedere, iar propriile păreri să fie la baza oricărei decizii luate în privinţa lor. Astfel, dacă în materie de muzică şi stil vestimentare părinţii, de multe ori, nu au niciun cuvânt de spus, în ceea ce priveşte reamenajarea camerei pot să intervină. Fie prin contractarea unui designer de interior sau prin petrecerea unui timp îndelungat pe diverse site-uri de specialitate pentru învăţarea elementelor de bază, aceştia le pot oferi copiilor lor păreri pertinente, care să conducă la luarea celor mai bune decizii, având mereu în vedere faptul că noua cameră trebuie să reflecte stilul personal al tânărului adolescent. 

 

Părinții nu aleg stilul, dar decid brandul

Chiar dacă părinţii nu pot interveni în stilul şi modelele alese, aceştia pot face recomandări referitoare la funcţionalitate, la brand-uri şi, în special, la buget. De exemplu, deşi nu pot influenţa culorile dorite să predomine în cameră, aceştia pot interveni în alegerea modelului de laptop sau de imprimanta Canon, dat fiind faptul că tot ei vor fi cei care se vor ocupa, ulterior, de achiziţionarea de cartuse Canon şi a altor consumabile. 

 

Patul şi dulapul devin full size

Dacă până de curând toate elementele din acea cameră aveau dimensiuni reduse, special create pentru copii, iată că acum acestea sunt înlocuite cu unele cu dimensiuni cât mai mari. Majoritatea tinerilor optează pentru un pat queen size sau chiar king size, dacă spaţiul le permite, iar dulapul trebuie să aibă cât mai multe spaţii de depozitare. Totodată, lenjeriile de pat cu modele desprinse din desene animate sau poveşti sunt înlocuite de piese uni, asortate cu mai multe elemente ale camerei.

 

 

Biroul devine o operă de artă

Indiferent dacă este folosit mai mult pentru studiu sau pentru folosirea laptopului, biroul unui adolescent devine brusc extrem de important pentru el. Nu mai sunt dorite cele viu colorate, nu mai au abţibilduri lipite, ci este mare şi curat, deseori cu o formă atipică, deşi dezordinea va mai persista câţiva ani. Rafturile etajerei vor fi pline acum de caiete, stick-uri de memorie, cele mai mari căşti posibile şi  cărţi scrise special pentru şi despre această etapă din viaţa lor. 

 

Amenajarea camerei unui adolescent înseamnă, de cele mai multe ori, culori tari şi jocuri de lumini, alese cu exactitate de el, acesta având deja o idee extrem de bine conturată despre cum își doreşte să arate noua sa cameră. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.