Top 5 beneficii ale picturii pentru copii

0

Pictura este una dintre activitățile artistice de care copiii se bucură cu foarte mare plăcere, dar și cu ajutorul căreia deprind nenumărate abilități. Deoarece creativitatea este prezentă în cei mici încă de la naștere, ei pot fi încurajați să picteze încă din  momentul în care reușesc să țină o pensulă în mână. Chiar dacă nu știu să deseneze forme sau peisaje și nu reușesc nici măcar să respecte un contur, cei mici își vor dezvolta personalitatea și imaginația într-un mod cu totul inedit. Cu ajutorul picturii, copiii învață cum să transmită idei, să combine culori sau să exprime emoții. 

 

Singura piedică ce va sta în calea exprimării talentului prin pictură, încă de la cele mai mici vârste, este faptul că această activitate poate produce destulă murdărie. Cu toate acestea, părinții care își doresc mai mult să ofere bunăstare copilului decât să aibă o casă impecabil de curată, vor găsi întotdeauna soluții pentru a depăși acest impediment. 

 

Să privești un copil care pictează este cea mai bună metodă de a înțelege cum funcționează mintea lui. Este complet scufundat în această activitate interesantă și adoră să vadă ce urme va lăsa pensula pe foaia albă de hârtie sau cum se combină culorile într-un tablou pictură pe numere. Doar așa poți înțelege modul în care un copil percepe lumea, dar și care sunt nevoile sau interesele lui. 

 

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale picturii, pentru copii:

 1. Ajută la reducerea stresului

Pictura este o activitate calmă care oferă multă satisfacție, iar copiii vor găsi în ea o metodă facilă pentru a se elibera emoțional. Deși există preconcepția că un copil nu are probleme și nu are motive să fie stresat ori supărat, adevărul este că pentru el aproape tot ce se întâmplă îi solicită un consum de energie. Rezultatul poate fi o stare personală mai agitată, în special seara ori în zilele cu multe evenimente copleșitoare. 

 2. Stimulează activitatea creierului

Activitățile creative, inclusiv pictura, utilizează partea dreaptă a creierului, față de matematică sau lectură, care stimulează partea stângă a creierului. În acest fel, se echilibrează activitatea cerebrală, ducând la formarea de noi conexiuni neuronale. 

 3. Dezvoltă memoria

Funcționând în special prin vizualizare conceptuală, pictura stimulează abilitățile de memorie. Trasarea anumitor linii, forme, dar și mixul de culori în diferite ocazii presupun memorarea unor informații și punerea lor în practică ulterior, într-un mod similar. 

 4. Crește stima de sine

Oricine reușește să picteze un tablou, indiferent cât de mic este sau cât de greu de descifrat, va fi foarte mândru de propria persoană. Pictura, în special la aceste vârste, nu presupune o modalitate corectă sau una greșită de a duce la bun sfârșit această activitate. Din acest motiv, tot ce are de făcut copilul este să pună acuarelă pe pensulă, iar apoi să o transfere pe foaie. 

 5. Dezvoltă abilitățile motrice fine

Evident, mânuirea pensulei presupune o îndemânare crescută, iar aceasta se va dezvolta destul de rapid, dacă juniorul va picta des. Antrenarea mușchilor mici de la mâini, degete și încheieturi se face într-un mod adorabil, iar beneficiile vor fi resimțite pe toată durata vieții. Cu cât mai mare este pânza pe care copilul pictează, cu atât mai mult vor fi antrenați și mușchii mari (abilitățile motorii brute). 

 

Deși este indicat să fie începută în jurul vârstei de 2 ani, nu este niciodată prea târziu pentru a te dedica acestei pasiuni. Pictura aduce nenumărate beneficii fizice și psihice copiilor, ajutând la obținerea unei dispoziții fericite nu doar pentru ei, ci și pentru cei din jur. Oferă-i și tu copilului tău această șansă! Tot ce ai de făcut este să îl încurajezi în permanență, indiferent dacă va întinde culoarea cu pensula ori cu degetele. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.