Si barbatii plang… – Glow Magazin

0

De ce plangem? De prea multa fericire sau nefericire, am putea raspunde intr-un mod simplist. Psihologii spun insa ca este ceva mai complicat de atat. „Plansul este un raspuns emotional natural la anumiti stimuli, cum ar fi supararea sau durerea. Dar exista si anumite circumstante speciale care ne fac sa izbucnim in lacrimi”, spune Stephen Sideroff, psiholog la Universitatea din California.

De ce unii oameni, extrem de puternici altminteri, nu se pot abtine si izbucnesc in plans in public iar altii raman impietriti chiar si in fata celor mai mari nenorociri? Ce se ascunde in spatele acestor lacrimi, atunci cand ele sunt intr-adevar sincere?

Cercetatorii si psihoterapeutii au incercat sa descifreze pentru webmd.com cateva dintre secretele acestei manifestari emotionale.

De ce plangem?

„De exemplu, sunt multi oameni care se emotioneaza pana la lacrimi in momentul in care privesc o opera de arta. Pur si simplu, ‘se topesc’, cum obisnuiesc eu sa spun. Lasa garda jos si devin total vulnerabili. In momentul in care plang, acesti oameni elibereaza o imensa acumulare de energie exprimata prin sentimente„, mai explica acesta.

„In alte situatii, putem vorbi despre un mecanism de supravietuire. Plangand, incercam sa atragem atentia aspura problemelor cu care ne confruntam si pe care nu le putem solutiona singuri”, atentioneaza neurologul Jodi DeLuca de la Tampa General Hospital din Florida.

Pe de alta parte, exista momente in care plansul are un scop anume la nivel biochimic, el ducand la declansarea unor mecanisme de eliberare a hormonilor de stres si toxinelor din organism.

Totodata, plansul poate fi folosit uneori ca si arma sociala. Este binecunoscut ca femeile sau copiii sunt acuzati destul de des ca apeleaza la acest truc pentru a obtine sprijinul in situatii in care nu gasesc alte rezolvari, cum ar fi achizitionarea unei masini noi de spalat sau ajutorul la teme.

Plansul bun si plansul…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.