Sfaturi utile care te vor ține în siguranță când pleci la munte
Dacă ai de gând să plănuiești o excursie într-o zonă montană, pe lângă peisajele pe care urmează să le admiri și modurile în care ai de gând să te distrezi, trebuie să iei în calcul și măsurile de protecție pentru a rămâne în siguranță. Așadar, indiferent de activitățile pe care vrei să le desfășori la munte, pregătește-te corespunzător și asigură-te că ai tot ce îți trebuie, de la echipament până la haine și accesorii, ca să eviți orice incident. Deci, iată de ce trebuie să ții cont.
Verifică cu atenție condițiile meteo
Ca să rămâi în siguranță, fie că pleci într-o drumeție, că vrei să practici un sport de iarnă, să faci un foc de tabără sau să dormi în cort, verifică condițiile meteo, cu precădere prognoza pe câteva zile. Vremea e foarte schimbătoare la munte, de aceea trebuie să te pregătești pentru orice fenomen, precum ploaie torențială, vânt puternic sau ninsoare. Astfel, vei ști cu exactitate ce fel de haine să iei cu tine și care sunt echipamentele potrivite.
Pregătește-te corespunzător pentru ceea ce urmează să faci
De exemplu, dacă ai de gând să mergi cu cortul, vezi care sunt accesoriile potrivite pentru camping pe care trebuie să le iei cu tine. De asemenea, nu uita să te îmbraci în trei straturi și să îți ferești picioarele de umezeală cu incaltaminte outdoor de calitate, astfel încât să eviți instalarea hipotermiei.
În plus, pe lângă îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată, îți vor prinde bine și alte echipamente, accesorii sau obiecte utile. Nu uita să pui în trusa de prim ajutor o hartă, busolă, o baterie externă, un rucsac impermeabil și rezistent, brichetă antivânt, termos sau lanternă.
De asemenea, ține cont de faptul că organismul tău va depune un efort considerabil, mai ales dacă te aventurezi într-o drumeție la mare altitudine, unde aerul este rarefiat. Așa că, trebuie să îi oferi în mod constant energie prin intermediul alimentației și lichidelor. Deci, bea apă, ceai sau mănâncă supe calde. Ia cu tine batoane energizante, conserve cu carne sau alte alimente care îți vor da un boost rapid de energie, ca să faci față fenomenelor meteo nefavorabile și mediului în care te afli.
Nu te abate de la traseu
Un alt aspect de care să ții cont este să nu te abați de la traseu, deci să respecți indicatoarele montane, fiindcă sunt instalate în punctele respective cu un scop. Oricât ai fi de experimentat când vine vorba de drumeții, este recomandat să nu te aventurezi pe un drum care ți-ar putea pune viața în pericol ori pe care să te rătăcești. În primul rând, s-ar putea să dai nas în nas cu animale sălbatice periculoase. Pe de altă parte, dacă te rătăcești, mai ales pe timp de iarnă, riști să dormi sub cerul liber la temperaturi de sub zero grade, iar ajutorul salvamontiștilor să vină prea târziu. De aceea, cel mai bine e să apelezi la serviciile ghizilor montani, astfel încât să fii ferit de pericole și să ajungi cu bine la destinație.
Așa că, dacă ai de gând să îți petreci concediul, vacanța sau să dai o tură în weekend până la munte, ține cont de sfaturile de mai sus, ca să ai parte de o excursie excelentă și să scapi teafăr. Ia-ți măsurile de precauție necesare și pregătește-te așa cum trebuie. Asigură-te că ai cu tine încălțăminte și îmbrăcăminte pentru drumeții, accesoriile potrivite, că mănânci și te hidratezi constant și, nu în ultimul rând, nu te abați de la traseu. Astfel, vei rămâne în siguranță și te vei putea bucura de liniștea naturii fără probleme.