Sfaturi pentru alegerea unei șampanii de calitate
În România, șampania este de multe ori asociată în mod eronat cu orice vin spumant, mulți fiind convinși că cei doi termeni sunt sinonimi și se referă la una și aceeași băutură. În realitate, lucrurile stau puțin diferit, în sensul că orice șampanie este un vin spumant, însă nu este valabilă și reciproca, pentru că există numeroase vinuri spumante care nu au statutul de șampanie autentică.
Pentru a înțelege mai bine în ce constau aceste diferențe și a învăța cum să alegi o șampanie de calitate, îți oferim câteva repere după care să te ghidezi.
Zona de proveniență
Aceasta este prima informație pe care trebuie să o cauți pe eticheta unui vin spumant pentru a te convinge dacă este sau nu vorba de șampanie. Orice sticlă de șampanie autentică provine doar din regiunea viticolă Champagne din Franța. Doar spumantele produse aici cu respectarea anumitor reguli sunt considerate șampanii autentice, după ce francezii au obținut pentru această băutură statutul de produs cu Denumire de Origine Controlată.
Așadar, un spumant produs în oricare altă regiune nu este șampanie în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă proprietățile sunt foarte asemănătoare.
Soiurile de struguri
Am amintit de anumite reguli impuse de producerea șampaniei, iar una dintre ele se referă la soiurile de struguri folosite. Este vorba de trei soiuri de struguri care se cultivă doar în regiunea Champagne, respectiv Chardonnay, Pinot Meunier și Pinot Noir.
Nu este suficient ca spumantul să fie produs în regiunea Champagne din orice fel de struguri pentru a putea fi considerat șampanie, ci trebuie ca acesta să fie obținut doar din soiurile menționate.
Metoda de fermentație
Vinurile spumante, incluzând aici și șampania, se obțin prin dublă fermentare. Prima fermentație are loc în butoaie, după care vinul se transferă în recipiente închise etanș, unde drojdia rămasă generează cea de-a doua etapă de fermentație.
În cazul șampaniei, băutura este îmbuteliată după prima fermentație, iar cea de- doua fază de fermentare are loc în interiorul sticlelor. Metoda se numește Champenoise și reprezintă o altă regulă strictă ce trebuie respectată la fabricarea șampaniei.
Alte tipuri de vin spumant sunt îmbuteliate după a doua fermentație, care are loc în vase etanșe din inox, de mare capacitate, însă această metodă nu are nimic de-a face cu șampania autentică.
Decantarea sedimentelor
Pe întreaga perioadă a celui de-al doilea proces de fermentație, sticlele de șampanie trebuie să fie ținute într-o anumită poziție și rotite periodic, astfel încât sedimentele rezultate să se depună în dop și nu pe fundul sau pe pereții sticlei.
O sticlă de spumant care prezintă sedimente în interior nu a fost decantată prin această metodă, prin urmare nu respectă o altă regulă esențială impusă producătorilor de șampanie. Totodată, lipsa totală a sedimentelor este un semn că a doua fermentație nu a avut loc în sticlă, iar băutura a fost îmbuteliată ulterior.
Clasificarea producătorului
La momentul actual, în regiunea Champagne există 59 de vinării cu certificate de atestare pentru producerea șampaniei. Sunt singurii producători de șampanie din lume, care se împart în două clase de calitate.
Cei mai mulți dintre producători – 42, mai precis – dețin clasificarea Premier Cru, iar ceilalți 17 sunt clasificați Grand Cru, acesta fiind cel mai înalt nivel de calitate.
Perioada de maturare
Ca orice vin, cu cât se învechește mai mult, cu atât șampania devine mai bună. În funcție de perioada de maturare, diferitele tipuri de șampanie se împart în două categorii. Prima este reprezentată de șampaniile non-vintage, care au o perioadă de maturare de cel mult 15 luni, în timp ce șampaniile vintage au stat la maturat cel puțin 3 ani.
Șampaniile de cea mai înaltă calitate au o perioadă de maturare între 5 și 7 ani.
Dacă vei ține mereu cont de aceste criterii, te vei putea bucura de fiecare dată de gustul și aroma unei șampanii autentice de cea mai bună calitate.