Pompe de apă – La ce ne pot fi de folos?
Pompele de apă sunt dispozitive care pot avea utilizări diverse, scopul lor fiind acela de a asigura transportul apei din diverse surse de alimentare către consumatori.
De asemenea, în afară de alimentarea cu apă, pompele pot fi folosite și pentru alte aplicații pe care le vom descrie pe parcursul acestui articol.
Așadar, să trecem la subiect și să vedem la ce poate fi folosită o pompă de apă și de ce e bine să ai in gospodărie un astfel de dispozitiv!
Extragerea apei din puțuri și fântâni
În varianta modernă, fântânile și puțurile nu mai sunt dotate cu găleți pentru extragerea apei, ci cu pompe submersibile care asigură o alimentare mai eficientă.
Pompele submersibile sunt proiectate pentru a putea funcționa sub apă, la diferite adâncimi, având o carcasă specială care împiedică pătrunderea umezelii la motor.
O pompă submersibilă de la Masif poate funcționa fără probleme în orice tip de fântână sau puț de mare adâncime, având puterea necesară de a aspira apa și a o livra la suprafață. În momentul în care este pornită, aceasta pompează apa în flux continuu, care poate fi folosită atât pentru consumul zilnic, cât și pentru irigat sau alte activități.
Evacuarea apei din zonele inundate
Se întâmplă uneori ca în urma precipitațiilor abundente, subsolurile, curțile sau anumite suprafețe de teren să se inunde. De asemenea, astfel de situații pot apărea și în urma unor avarii la rețelele de alimentare cu apă, iar indiferent de context, se impune evacuarea grabnică a apei acumulate.
Cea mai eficientă metodă de a face acest lucru constă în folosirea unei pompe, care aspiră apa de pe suprafețele inundate și o evacuează în zone sigure, de unde se poate scurge în sistemele de canalizare sau poate fi absorbită în sol.
Umplerea și golirea bazinelor
Dacă dorești să umpli un bazin de mare capacitate aflat în apropierea unei surse de apă, o poți face tot cu ajutorul unei pompe care va capta apa din sursa respectivă și o va transfera acolo unde ai nevoie de ea. În același mod iți poți umple și piscina, dacă ai în curte un puț cu pompă submersibilă, caz în care apa nu te va costa nimic.
De asemenea, o pompă de poate ajuta să golești rapid piscina sau orice alt fel de bazin, indiferent dacă folosești o pompă submersibilă sau o pompă de suprafață.
Alimentarea sistemelor de irigații
Apa din canalele de irigații sau din sursele naturale cum ar fi râurile, lacurile sau iazurile, are nevoie de un sistem de pompare pentru a ajunge în câmp prin intermediul sistemelor de irigare.
Și de această dată, tot pompele de apă rezolvă problema, fiind una dintre componentele de bază ale oricărui sistem de irigații. Acestea preiau apa din canalele de irigații sau alte surse și o pompează cu presiune către sistemele de udare.
Marile sisteme de irigații, care deservesc suprafețe mari cultivate, folosesc stații de pompare, însă pentru irigarea culturilor mai mici sunt suficiente pompele de grădină.
Alimentarea cu apă în zonele care nu sunt racordate la rețea
Cele mai multe gospodării sunt alimentate cu apă prin rețeaua publică de distribuție, însă există și zone în care nu există astfel de rețele centralizate. Fiind vorba de un element indispensabil, locuitorii acestor zone au nevoie de apă, iar alimentarea gospodăriilor se face direct din sursele de apă freatică de la mare adâncime.
Aceasta ajunge la consumatori tot cu ajutorul pompelor, care asigură atât alimentarea continuă, cât și presiunea necesară pentru utilizarea în condiții optime a instalațiilor sanitare.
Am încercat să surprindem cele mai importante aplicații care necesită folosirea unei pompe de apă, însă lista este mult mai lungă. Oricum, sperăm că am reușit să te facem să înțelegi importanța acestor echipamente și că informațiile noastre te vor ajuta în rezolvarea unor probleme care implică utilizarea lor.