Nu poti dormi? Singuratatea poate fi de vina

0

Izolarea si deconectarea de alte persoane te pot impiedica sa dormi bine noaptea, chiar daca nici macar nu esti constient de acest lucru.

Oamenii care se simt singuri tind sa fie mai agitati in timpul noptii si sa doarma mai greu decat cei care au mai multi prieteni; ceea ce poate explica partial de ce singuratatea a fost asociata cu probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima, si depresie, spune cercetatoru Lianne Kurina, profesor doctor de epidemiologie la Universitatea din Chicago.

“In experimentele de laborator, atunci cand oase pare să aibă efecte asupra metabolismul le este afectat”, spune ea. “Sensibilitatea la insulina scade, ceea ce sugerează faptul ca lipsa somnului i-ar putea supune unui risc mai mare de diabet de tip 2, de exemplu.”

Potrivit studiului, legatura dintre singuratate si intreruperile de somn persista indiferend de factori precum starea civila sau marimea familiei. Aceasta constatare subliniaza o distinctie importanta intre singuratate si izolare sociala, spune Kurina. “Pana la urma, siguratatea pe care oamenii o resimt depinde de modul in care acestia percep situatia lor sociala, nu situatia in sine.

Pot fi oameni cu o multime de legaturi sociale care se simt teribil de singuri, si invers, exista oameni cu retele sociale relativ mici, care se simt foarte bine”, spune Kurina. “Persoanele diferite au nevoi diferite in termeni de relatii – si este diferenta dintre ceea ce vrei si ceea ce ai, care se poate transforma in singuratate.”

Cei 95 de participanti la studiu au avut toate conexiunile sociale puternice, ei facand parte dintr-o comunitate rurala stransa din Dakota de Sud. Totusi, chiar si micile diferente in gradul lor de singuratate au avut un impact asupra somnului.

Kurina si colegii ei au intrebat participantii cat de des au resimtit lipsa unei companii, cat de des s-au simtit lasati pe dinafara, sau izolati de altii, si au…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.