Nadia Murad, un portret al puterii

0

Să fii tratat cu respect este un drept fundamental al omului, dar atunci când genocidul cauzat de ISIS a lovit comunitatea Yazidi din Irak, Nadia Murad a îndurat neimaginabilul. S-a numărat printre puținii norocoși care au supraviețuit și au reușit să scape. La mai puțin de doi ani după aceea, a lansat „Nadia’s Initiative”, un ONG care luptă pentru victimele violenței sexuale și care, în același timp, încearcă să reconstruiască comunitățile afectate de criza din Irak.

Anul trecut, dăruirea și munca sa au fost recunoscute în întreaga lume, atunci când a câștigat Nobelul pentru pace, împreună cu Dr. Denis Mukwege, pentru eforturile lor individuale de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război. Nadia a vorbit deschis cu ELLE despre cum e viața ei astăzi, și despre cum educația și toleranța reprezintă cheia pentru a face posibilă schimbarea.

ELLE: Care este forța care stă în spatele demersului tău?
NADIA MURAD: Astăzi, ceea ce îmi dă putere este credința că lucrurile pot fi diferite. Cred că pacea este posibilă. Toleranța este cheia pentru a crea o societate care să trăiască în pace, iar educația este cea mai bună apărare. Oamenii nu se nasc urând, ci sunt învățați să urască. Trebuie să luptăm împotriva acestei realități și să ne educăm copiii în consecință. Și mai cred că femeile sunt o parte a soluției. Egalitatea de gen este o componentă importantă a procesului prin care se ajunge la pace.

ELLE: Ce simbolizează pentru tine câștigarea premiului Nobel pentru pace?
N.M.: Câștigarea premiului Nobel pentru pace este o onoare imensă, dar este o onoare pe care o împart cu comunitatea Yazidi și cu supraviețuitorii…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.