Momente de răsfăț pentru o stare de bine: cum te ajută psihic și emoțional practicile de îngrijire personală

0

Îngrijirea de sine trebuie să facă parte din programul personal al fiecăruia. Micile momente de răsfăț nu trebuie percepute ca fiind frivole, ci necesare.

 

O femeie încrezătoare este o femeie puternică, iar această atitudine o poate obține și dacă acordă o atenție deosebită îngrijirii de sine. De pildă, o rutină de îngrijire a tenului în fiecare zi contribuie la întărirea stimei de sine. Chiar dacă ți se pare că nu ai timp suficient să deschizi paleta machiaj și să alegi o culoare plăcută pentru a-ți contura ochii sau să îți pui buzele în evidență cu ajutorul unui ruj, este bine să știi că a fost dovedit științific faptul că make-up-ul te ajută să fii mai încrezătoare în forțele proprii și mai dispusă să interacționezi cu cei din jur.

 

Îngrijirea de sine poate fi realizată în numeroase forme, printre care activități fizice, meditație și shopping. Iată doar câteva motive pentru care e vital să îți acorzi câteva minute de răsfăț zilnic și să incluzi îngrijirea de sine în programul tău:

Momentele de răsfăț reduc stresul

Stresul face parte din viața fiecăruia dintre noi, însă este important să luăm măsuri pentru a reduce nivelul de anxietate și oboseală. Multe cercetări medicale arată că stresul poate avea efecte negative asupra stării psihice și fizice. Durerile de cap, lipsa energiei, durerile musculare și insomnia se numără printre simptomele unei vieți stresante. Să ai grijă de tine, cu ajutorul meditației, a exercițiilor fizice ori a sesiunilor de yoga, te poate ajuta să te eliberezi de stres.

Îngrijirea de sine previne apariția burnout-ului

Burnout-ul este o formă de stres extrem și se manifestă prin epuizare fizică și emoțională, stări negative, lipsă de entuziasm și senzație de neputință. Burnout-ul apare, de regulă, când ești suprasolicitată sau în timpul unor evenimente asupra cărora simți că nu ai control. Momentele de răsfăț te pot ajuta să previi apariția acestui sindrom, tot mai frecvent în societatea modernă. Chiar dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție pentru a te liniști și pentru a te relaxa, chiar și câteva minute în care închizi ochii și doar respiri contribuie la reducerea acestui tip de stres. Pe de altă parte, poți face o pauză scurtă pentru o sesiune rapidă de shopping online. A fost dovedit științific faptul că shopping-ul are efecte terapeutice. Achiziționează, de pildă, parfumul Victoria Secret, pe care ți-l dorești de mult sau un outfit care să te ajute să pari încrezătoare și vei observa o îmbunătățire semnificativă a stări tale de spirit.

Îngrijirea de sine îți dă energie pozitivă

Să te pui mereu pe ultimul loc și să oferi întâietate nevoilor celorlalți este o atitudine care poate ajunge, la un moment dat, să îți facă rău. Sentimentul că nu contezi și că nevoile celorlalți sunt mai importante îți dă o stare negativă. Chiar dacă să fii empatică și să îi ajuți pe ceilalți îți poate aduce beneficii, pe termen lung ignorarea propriilor nevoi te poate dărâma din punct de vedere emoțional. În schimb, cu cât îți satisfaci mai bine nevoile, cu atât vei avea mai multă energie pozitivă și astfel îți va fi mai ușor să oferi și celorlalți ajutorul de care au nevoie. Nu vei mai simți amărăciune și resentimente, ci vei avea o atitudine mai deschisă către ceilalți.

Când simți că ai ajuns în punctul în care te simți stresată, copleșită sau ai gânduri negative, oprește-te din ceea ce faci și relaxează-te. Orientează-ți mintea către alte activități ori alte gânduri. Fă o plimbare prin parc, sună un prieten, uită-te prin pozele din vacanțe sau citește câteva rânduri dintr-o carte. Astfel, îți vei reseta atitudinea față de sarcinile pe care le ai de realizat și vei observa că nivelul de productivitate va crește.

 

Nimeni nu își dorește ca stresul, anxietatea sau energia negativă să îi strice zilele. Cu toate acestea, se întâmplă de multe ori să permiți ca acest lucru să se întâmple, iar motivul principal este că ignori nevoile tale. Fă-ți timp pentru tine pentru a face ceea ce iubești și vei observa că nivelul de stres se va diminua și vei avea mai multă energie pozitivă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.