La 5 ani după Palme d’Or: un interviu cu Nuri Bilge Ceylan
Un scriitor aspirant se întoarce în satul părinților săi, din sudul Turciei. Tocmai a terminat facultatea și ar trebui să devină profesor, dar nu se gândește decât la publicarea romanului proaspăt terminat, pentru care încearcă să găsească finanțare. Nu știe foarte bine ce să facă cu viața lui, dar știe, în schimb, ce nu vrea: să sfârșească într-un oraș mic, lipsit de perspective, ca tatăl său, un profesor de generală dependent de jocuri de noroc. Îl cheamă Sinan și e protagonistul filmului The Wild Pear Tree, al optulea film al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, cu care acesta s-a întors în competiția oficială a festivalului de film de la Cannes.
La 60 de ani, Ceylan este unul dintre cei mai importanți autori de cinema, iar filmele sale impresionează atât vizual, prin rigoarea cu care își construiește imaginile, cât și prin dezbaterile de idei pe care le prezintă de parcă ar fi cel mai obișnuit lucru pe care îl fac oamenii într-o duminică după amiază. Nu se dă în vânt după interviuri, acesta fiind și primul pe care îl acordă în afara festivalului de la Cannes din 2014 încoace, de când a câștigat premiul Palme dOr pentru Winter Sleep. Răspunde succint și nici nu e nevoie să spună mult mai multe, pentru că filmele sale conțin deja tot ce ar trebui să știi.
Ceylan studia inginerie electrică când a început să descopere pasiunea pentru fotografie și mai târziu, pentru cinema. Întrebat despre asta spune că „(pentru mine,) fotografia este ca un fel terapie, pe care o fac între filme. Când fac fotografii, nu încerc să fiu complex și nici nu am timp să o fac serios. Trebuie să mai spun și că nu consider fotografia o artă la fel de puternică ca cinematografia. Mi se pare că nu are același potential de a exprima dimensiunea complexă și enigmatică a vieții.”…
Citeste continuarea AICI