Intretinerea masinii: cum sa gestionezi mai eficient bugetul si sa reduci cheltuielile
Masina este si va ramane o necesitate pentru mult timp de acum incolo. Te ajuta sa te deplasezi oriunde, iti usureaza viata, dar in acelasi timp reprezinta si un motiv de ingrijorare. Cand tragi linie, observi ca orice autoturism iti afecteaza bugetul. Cheltuielile de intretinere, preturile asigurarilor, ale combustibilului si asa mai departe cresc de la un an la altul. Iata cateva sfaturi prin care vei reusi sa iti gestionezi mai eficient bugetul.
Reparatiile majore, cosmarul oricarui sofer
Stii deja ca o masina noua vine cu un cost de achizitie mai ridicat, dar cu cheltuieli de intretinere mai mici. In cazul autoturismelor second-hand, situatia se inverseaza. Vei plati mai putin in momentul in care ti-o cumperi, dar vei avea de scos bani din buzunar pentru fiecare interventie. Reparatiile majore sunt cosmarul oricarui sofer, asa ca ideal este sa faci tot posibilul pentru a le evita. Reviziile periodice si inlocuirea consumabilelor la timpul potrivit te vor ajuta sa eviti defectiunile costisitoare.
Exista insa si momente in care inevitabilul se va produce si vei avea de remediat probleme mai mari. In astfel de situatii, pentru a reduce cheltuielile, te-ai putea orienta si spre piata de piese auto second hand. In orice colt al tarii ai sta, cu siguranta vei gasi oferte convenabile. Spre exemplu, la o simpla cautare pe Google a sintagmelor piese auto Cluj sau dezmembrari auto Craiova, vei găsi sute de rezultate. Parcurile de dezmembrari sunt o solutie buna, in cazul in care cauti elemente de caroserie, motoare sau cutii de viteza, piese care ar costa mult mai mult, daca ai decide sa le cumperi noi.
Foloseste masina doar atunci cand ai nevoie cu adevarat de ea
Drumurile scurte prin oras uzeaza mult mai repede masinile. O modalitate excelenta de a-ti gestiona bugetul de intretinere a autoturismului personal este sa iti schimbi obiceiurile de utilizare. Nu este nevoie sa te urci la volan de fiecare data cand mergi la serviciu sau la cumparaturi. Poti opta pentru transportul in comun, folosirea unor mijloace de deplasare alternative (bicicleta, trotineta), la mersul pe jos sau la carpooling (impartirea masinii cu colegi de serviciu care locuiesc in aceeasi zona a orasului). De asemenea, ti-ai putea face micile cumparaturi la magazinele aflate in preajma locuintei, iar cu masina sa mergi sa te aprovizionezi doar de cateva ori pe luna.
Foloseste masina personala in concediile de vara sau de iarna, dar renunta la ea in excursiile de o zi sau doua de pe parcursul anului. Cauta destinatii aflate mai aproape de casa, la care sa ai acces cu trenul sau cu autocarul. Nu vei avea foarte multe bagaje si vei putea sta mai relaxat.
Sofeaza preventiv si ocupa-te singur de micile reparatii
Sofatul agresiv este periculos si, in acelasi timp, afecteaza atat consumul, cat si piesele masinilor. Prin urmare, condusul preventiv te va ajuta sa eviti accidentele si, totodata, sa iti gestionezi mai bine bugetul de intretinere a autoturismului. Vei avea parte de un consum mai mic de combustibil si de o uzura mai scazuta a pieselor.
Daca esti pasionat de mecanica, poti incepe sa faci si singur unele mici reparatii, cum ar fi schimbarea unui bec ars, a unei sigurante, inlocuirea filtrelor si a uleiului, a cauciucurilor si asa mai departe. Va trebui sa iti iei toate masurile de precautie si sa respecti indicatiile din cartea tehnica. Bineinteles, in cazul in care intampini dificultati, este indicat sa apelezi la serviciile unui profesionist. Tot ceea ce vei reusi sa faci de unul singur va reprezenta o economie la bugetul de intretinere a masinii.
Ca o scurta recapitulare, iata ce ai de facut pentru a reduce cheltuielile: evita reparatiile majore si cauta solutiile cele mai bune din punct de vedere financiar, gestioneaza mai bine drumurile facute cu masina, sofeaza preventiv si invata sa faci de unul singur micile reparatii.