Ileana Stana Ionescu, distinsă cu premiul Gopo pentru întreaga carieră

0

Cu o carieră de peste 60 de ani, Ileana Stana Ionescu a interpretat sute de personaje de film și teatru. A debutat ca actriță la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu tolul Agnes în „Școala Femeilor” de Molière.

În 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a fost remarcată, după câțiva ani, de Radu Beligan. Astfel, a fost invitată să concureze pentru un post la Teatrul Național din București.

Debutul pe scena Teatrului Național l-a avut în 1965, moment în care a jucat alături de Florin Piersic în „Idiotul”.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chirița”, Fraulein în „Gaiţele” sau Constance în „Nebuna din Chaillot”.

În 2002 a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii şi distincţii: Premiul Teatrului Naţional pentru activitatea artistică (1976), Premiul special al juriului pentru întreaga activitate artistică (1985), Premiul de excelenţă al Galei UNITER, Trofeul „Dionysos” pentru rolul din „O batistă în Dunăre”, regia Ion Cojar (1998), Placheta de aur UARF pentru merite deosebite în dezvoltarea artei şi culturii…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.