Gestul lui Beyonce și Jay-Z de la Super Bowl, între protest și ipocrizie

0

Este clar pentru toată lumea deja că orice gest ar face niște vedete de calibrul lui Beyonce și Jay-Z în public va fi interpretat, întors pe toate părțile, analizat și disecat. Asta s-a întâmplat și când cei doi au ales să nu se ridice de pe scaune în timpul intonării imnului național în cadrul Super Bowl 2020. Și dacă nu se vorbise încă suficient despre extraordinara performanță a celor de la Kansas City Chiefs sau despre show-ul epic pus în scenă de Jennifer Lopez și Shakira, iată că s-a mai găsit un subiect.

De data aceasta motivul controversei nu este unul nou – a nu te ridica în timpul intonării imnului, adică ceea ce au făcut Beyonce și Jay-Z, nu e altceva decât un ecou al protestelor mai multor sportivi americani, care au găsit căi creative de a se răzvrăti public în fața nedreptăților la care ei sau comunitățile din care fac parte sunt supuși.

De aceea, cei mai mulți jurnaliști consideră că actul lui Beyonce și Jay-Z nu este altceva decât un răspuns la protestul fotbalistului Colin Kaepernick, cel care, în 2016, a ales să stea jos în timpul cântării imnului, ca un act de rebeliune în fața rasismului și opresiunii sistematice a persoanelor afro-americane din Statele Unite. Gestul lui Kaepernick a inspirat o lume întreagă, dar i-a atras și multe critici (începând cu președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump) și i-a afectat iremediabil cariera: Kaepernick nu a mai fost contractat de atunci de nici o echipă de fotbal.

La vremea respectivă, Beyonce și Jay-Z și-au arătat sprijinul față de gestul lui Kaepernick, însă, între timp, Jay-Z a încheiat un parteneriat cu NFL (National Football League), ceea ce a condus la critici și pe această…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.