Făină, mălai, ulei… Ce fenomen psihologic se ascunde în spatele cumpărăturilor în exces și cum îl corectăm

0

Vorbeam recent cu un prieten care este exasperat de cumpărăturile în exces. Ce fac oamenii cu kilograme și kilograme de făină? Că pe stradă nu miroase a pâine abia scoasă din cuptor sau a cozonac! Și pe internet circulau video-uri cu bucătării în care abia ai loc să te miști de bax-urile de ulei sau mălai, conserve de tot felul așezate deasupra dulapurilor. Este un comportament responsabil să îți faci piața pentru o săptămână, 10-14 zile, tocmai pentru a nu ieși din casă prea mult, mai ales că acum avem izolare totală. Dar în acest context de ce unii au cumpărat bulion, paste, orez (și lista poate continua), stoc lejer cât pentru 1 an de acum înainte?

Și animalele își fac provizii

Să ne uităm puțin la regnul animal. Chiar și fabula Greierele și furnica este extrem de sugestivă în contextul actual. Fabulă pentru copii, pe care îi învață de mici să fie responsabili, muncitori, să gândească în perspectivă. Să își facă un plan și să se pună la adăpost în situațiile delicate. Este cunoscut faptul că animalele își fac provizii pentru anotimpul rece, când hrana este puțină și greu de găsit. Un comportament care are la bază tocmai supraviețuirea. Vizuina, ca și propria noastră casă, este transformată într-un sanctuar cât mai confortabil. Ferită de posibilii de invadatori, chiar izolată termic cu mușchi și frunze, săpată cât mai adânc în pământ.

Cârtița, de exemplu, își depozitează hrana doar într-un singur loc din galeriile sale, un fel de cămară sau frigider. Veverițele își ascund mâncarea în scorburi, cuiburi goale ale păsărilor, ori o îngroapă. Sigur, de multe ori veverițele uită unde și-au ascuns ghindele și…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.