EXCLUSIV! Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu: „Am venit să ne autodenunțăm”

0

Numele Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu s-ar putea să nu îți spună foarte multe până în momentul în care citești acest material… sau până când vei vedea documentarul Colectiv, de Alexander Nanau, care are intră azi în cinematografele din toată țara. Sunt, totuși, nume pe care ar trebui să le reții. Deși prezența lor în documentar nu acoperă mai mult de câteva minute, ele sunt două dintre persoanele fără de care nu ne-am fi putut imagina astăzi dimensiunile fraudelor din sistemul de sănătate românesc.

Apariția lor în documentarul Colectiv este legată de investigațiile realizate în anul ce a urmat tragediei de Gazeta Sporturilor (mai exact, de Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac). Filmul urmărește munca jurnaliștilor, pusă în oglindă cu eforturile în van ale echipei strânse la Ministerul Sănătății de Vlad Voiculescu. Iar pentru jurnaliști, Nicoleta Ciobanu și Laura Nițu au fost sursele – acele persoane care și-au adunat curajul ca să demaște o serie greu de imaginat de nereguli ce se întâmplau zi de zi în locul în care ele lucrează și azi, departamentul financiar-contabil al Spitalului Malaxa.

Când le-am întâlnit, erau vesele și relaxate, iar chimia dintre ele, mai degrabă o complicitate amuzată, era singurul lucru care să indice drumul cu obstacole pe care l-au parcurs împreună. Văzându-le interacționând, e greu de proiectat curajul pe care au fost nevoite să și-l strângă pentru a face ceea ce au făcut: au strâns dovezi și au mers mai întâi către presă, și apoi la DNA, ca să denunțe modul halucinant în care superiorul lor folosea fondurile destinate pacienților în propriul interes. 

Printre primele lucruri pe care…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.