„Eu nu sunt ca ele” – 5 femei din teatru și film vorbesc despre #metoo în România
„În teatru e ca în trafic.” „Femeile nu pot fi regizori, pentru că ne vine ciclul și devenim isterice și prea emoționale.” „După mine a aruncat cu apă, nu m-a nimerit, a alunecat pe ea și-a căzut.” „Arta cere răni!”„Hai, mă, că și femeile știu să facă teatru!” Sunt doar câteva citate care rezumă foarte bine cum e să fii femeie și să lucrezi într-un domeniu artistic.
Agresiunea exista și înainte de #metoo. În 1993, jurnalistul Bill Marx publica în Boston Phoenix mărturia sub anonimat a 6 femei care îl acuzau de hărțuire sexuală pe Israel Horovitz, cunoscut dramaturg și scenarist. Poveștile implicau limbaj nepotrivit, săruturi cu forța (actrițelor li se spunea „să rămână în personaj”), agresiune și chiar viol. La vremea respectivă, investigația a apărut fără să facă vâlvă și să producă vreo schimbare. 24 de ani mai târziu, în plină mișcare #metoo, victimele au acceptat să vorbească on the record despre abuzuri, pentru The New York Times. De data aceasta au fost ascultate.
În martie 2017, un incident de altă natură a avut loc la premiera Rosmersholm de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Actrița Eva Imre, interpreta rolului principal, a fost bruscată de reputatul regizor Andriy Zholdak. Unii spun că, în pauza spectacolului, aceasta ar fi primit o palmă, alții că a fost „scuturată” de acesta, care nu ar fi fost mulțumit de prestația ei de până atunci. Regizoarea tehnică a sunat la 112, iar poliția a venit la fața locului. Nu s-a depus plângere. Într-o conferință de presă ulterioară, Tompa Gábor, directorul teatrului, s-a delimitat de incident, spunând că în procesul creației apar de multe ori astfel de situații conflictuale, dar nu crede că se impunea…
Citeste continuarea AICI