Educatia financiara in 2022: strategii simple care te vor ajuta sa-ti organizezi mai bine bugetul pe termen lung

0

Educatia financiara tine de obiceiurile pe care ti le formezi de-a lungul timpului. Asa cum, inainte de a incepe scoala primara inveti sa te speli pe dinti sau sa te legi la sireturi, cand vine vorba de felul in care iti organizezi bugetul pe termen lung, trebuie sa adopti niste strategii sanatoase. Descopera cateva dintre ele in randurile urmatoare. 

   1. Reorganizeaza-ti stilul de viata in concordanta cu scopurile

Micile schimbari din stilul de viata pot avea un impact major asupra bugetului tau. Atunci cand iti creezi planul pe termen lung, va trebui sa iti gestionezi cheltuielile, astfel incat acestea sa fie mai mici decat incasarile. Nu e nevoie sa sacrifici toate distractiile, iar calitatea stilului tau de viata sa aiba de suferit. Important este ca alegerile tale sa fie cat mai inteligente. Cateva schimbari pe care le-ai putea face in stilul de viata, care te vor ajuta sa economisesti de-a lungul timpului sunt: 

  • Reducerea cheltuielilor in privinta masinii personale – ai putea incepe sa iti gestionezi mai bine kilometrii parcursi la volanul propriului autoturism. De asemenea, vei reusi sa faci economii si la intretinerea autovehicului. Spre exemplu, poti folosi serviciile unui broker de asigurari pentru a afla cat costa o asigurare auto si a alege oferta care ti se potriveste cel mai bine. 
  • Reducerea cheltuielilor in privinta locuintei – planifica-ti din timp bugetul pentru modernizarea casei in care locuiesti. Nu are rost sa renovezi, sa iti schimbi mobilierul sau electrocasnicele in fiecare an. Astfel de investitii sunt costisitoare si trebuie sa inveti sa le gestionezi cat mai bine. 
  • Calatoreste, dar calatoreste mai putin – nu trebuie sa renunti la concedii, dar ideal este sa ti le planifici din timp. La inceput de an, vei gasi intotdeauna oferte mai putin costisitoare pentru vacantele din vara. 
  • Mai putine mese in oras – iesirile dese in oras au impact direct asupra bugetului. Vei reusi sa faci economii, daca le vei limita. 
  • Repara singur, atunci cand este posibil – nu ai nevoie intotdeauna de un specialist pentru micile reparatii din locuinta. Internetul este plin de tutoriale de tipul Do It Yourself, care iti pot fi de folos. 

 

   2. Gestioneaza-ti eficient datoriile

Achizitia unei perechi noi de pantofi poate fi inclusa foarte usor in orice buget. In schimb, atunci cand vrei sa faci achizitii majore, precum o masina noua, vei avea nevoie de economii mult mai consistente. Statisticile arata ca 44% ditre oameni acceseaza un credit bancar atunci cand isi schimba autoturismul. O astfel de datorie poate fi planificata in bugetul tau pe termen lung, dar este indicat si sa faci eforturi pentru a o plati mai repede. 

Cele mai eficiente strategii de achitare a datoriilor sunt: 

  • Platile avalansa – incepi prin achitarea celei mai mari datorii, apoi urmatoarea, in ordinea valorii; 
  • Platile bulgare de zapada – incepi prin eliminarea datoriilor in ordine inversa, o platesti pe cea mai mica, apoi pe urmatoarea si asa mai departe. 

 

   3. Incepe sa faci economii

Porneste de la intrebarea: „Îti va afecta o cheltuiala neprevazuta de peste 2.000 de lei bugetul pe termen lung?”. Daca raspunsul este da, atunci ar fi bine sa ai un cont de economii destinat urgentelor. Niste bani pusi la pastrare te vor ajuta sa nu iti schimbi planurile din mers. Poti incepe sa faci economii mici, de ordinul a cateva sute de lei in fiecare luna si sa iti dezvolti acest obicei de a economisi. Dupa ce iti vei construi un cont de economii in care sa ai intre 3 si 6 venituri lunare, vei sta mai linistit, iar cheltuielile neprevazute nu iti vor mai da bugetul peste cap. De asemenea, multi dintre oameni au inceput sa isi accelereze economiile pentru fondurile de pensie. Specialistii recomanda ca 10-15% din venituri sa mearga acolo, iar aceste sume sa fie privite ca o factura lunara. 

 

   4. Dezolta-ti in permanenta educatia financiara

Dupa ce iti vei insusi aceste mici obiceiuri sanatoase din punct de vedere financiar, vei putea sa iti organizezi mult mai bine bugetul si sa iti stabilesti obiective si mai importante. Ti-ai putea propune sa iti achizitionezi o a doua locuinta, sa iti achiti vacante de lux sau sa te pensionezi mai devreme. Exista o multime de metode prin care iti poti dezvolta in permanenta educatia financiara, asa cum ai invatat orice alt lucru din viata ta. 

 

Educatia financiara creste increderea in propriile forte, iar actiunile tale viitoare vor fi tot mai eficiente. Acestea sunt cele mai simple strategii prin care iti vei putea organiza mai bine bugetul pe termen lung.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.