De ce să purtăm articole din mătase precum un batic din mătase naturală chic bouchet ?

0

Mătasea – este simbol al luxului, iar frumusețea ei a fascinat generații întregi. Aceasta este o fibră naturală produsă de anumite artropode, inclusiv omizi și arahnide. Renumită pentru finețe și rezistență, la fel de solidă că oțelul, secretul fabricării mătăsii a fost păstrat mult timp în secret în Orient. Astăzi, deși China produce 50% din mătasea mondială, aceasta este fabricată și în alte țări datorită acestor calități excepționale. În acest scop, iată câteva motive bune pentru a purta haine și alte articole de mătase.

Mătasea: un simbol al luxului de milenii

Mătasea este una dintre cele mai vechi fibre textile din lume. Legenda spune că a fost descoperită de Hsi Ling Shi, împărăteasa Chinei, care în timp ce își bea ceaiul a văzut un cocon căzându-i în ceașcă. Acesta s-a deschis în apa fierbinte și i-a dezvăluit împărătesei firele sale frumoase și strălucitoare. De atunci, mătasea a devenit simbolul luxului într-o asemenea măsură încât atunci când Darius al III-lea, regele Persiei, s-a predat lui Alexandru cel Mare, se spune că acesta îmbrăcat în mătase de o asemenea splendoare încât Alexandru a cerut mătase ca tribut. Și chiar și în Roma antică civilizată, mătasea nu a trecut neobservată. Într-adevăr, Iulius Cezar ajunsese să rezerve utilizarea acestei fibre numai pentru curtea să. Mai mult, chiar și în timpurile noastre, mătasea continuă să fie un obiect de lux. Este interesant de știut că, în timp ce se produc aproape 25 de milioane de tone de bumbac în fiecare an, producția anuală de mătase nu a depășit niciodată 200.000 de tone. Prin urmare, este o fibră foarte căutată și apreciată de mii de ani.

Mătase: cele mai fine fibre naturale

Cea mai mare parte a mătăsii folosite în întreaga lume este produsă de omida de dud bombyx. Acest vierme de mătase produce o fibră naturală care măsoară între 700 și 1200 de metri lungime. Până în prezent, este singurul fir natural continuu existent și este alcătuit din două filamente numite fibroine proteice. Aceste două filamente lipite între ele formează ceea ce specialiștii în textile numesc mătase brută. Când este prelucrată, mătasea brută va oferi cele mai fine fibre naturale din lume, dar și una dintre cele mai puternice. Mătasea naturală este la fel de puternică că oțelul. În plus, mătasea se distinge prin elasticitatea sa excepțională, dar și prin capacitățile sale absorbante uimitoare. Astfel, datorită proteinelor conținute în fibroine, mătasea are proprietăți hidrofile de 1,5 ori mai mari decât cele ale bumbacului.

Mătase: un material moale pentru piele

De ce este mătasea atât de populară? Numeroase studii au arătat că mătasea are mai multă biocompatibilitate cu pielea umană decât orice altă fibră naturală existentă. Această biocompatibilitate se datorează în principal prezenței fibrelor proteice prezente în îmbrăcămintea de mătase. Aceste fibre proteice fac apoi suprafața mătasii netedă și reduc drastic coeficientul de frecare dintre mătase și pielea umană. În acest scop, hainele din mătase dar și alte accesorii precum https://www.iiana.ro/batic-din-matase-naturala-chic-bouchet fac, cu adevărat, bine pielii. Mai mult, bogate în aminoacizi, hainele și lenjeriile de pat din mătase îmbunătățesc calitatea somnului și asigură astfel bunăstarea organismului.

Mătase: un stil potrivit atât pentru bărbați, cât și pentru femei

Mătasea a fost folosită în îmbrăcăminte de aproape 5.000 de ani. Pentru femei, din anii 1950, mătasea a devenit un element esențial al garderobei. Chiar și astăzi, mătasea este aproape întotdeauna prezentă în garderoba femeilor. Noua piesă care aduce omagiu atemporalității excepționale a mătăsii este eșarfa sau baticul, precum cel din mătase naturală Chic Bouchet, pentru a spori frumusețea anumitor ținute. Foarte la modă acum, baticele de mătase, pe care le putem găsi la iiana.ro, sunt foarte populare. În acest scop, de la diferitele culori la modelele extrem de variate, eșarfele și baticele de mătase se adaptează bine la multe articole de îmbrăcăminte feminine. În plus, mătasea se găsește și în lenjerie intimă, colanți, ciorapi și alte articole pentru femei.

Mătase: se amestecă ușor cu alte materiale

Cu ce materiale ați dori să combinați mătasea? Numeroasele proprietăți ale mătăsii o fac ușor de combinat cu multe alte materiale. Astfel, pentru confecționarea anumitor piese de îmbrăcăminte, mătasea poate fi combinată cu materiale precum: bumbac, lână, in, căşmir, mohair, etc.

Combinarea mătăsii cu alte fibre sau materiale are ca rezultat îmbrăcăminte sau țesături durabile sau de înaltă calitate.  Mătasea are proprietăți izolante excelente, care o fac ideală iarnă pentru a vă încălzi. Aceleași proprietăți permit, de asemenea, să beneficiați de răcoare în timpul verii atunci când purtați o haină de mătase.

Mătasea: cel mai bun aliat împotriva razelor UV

Printre numeroasele avantaje ale purtării îmbrăcămintei din mătase se numără și potențialul său de protecție UV. Într-adevăr, trebuie remarcat faptul că fibroinele care alcătuiesc mătasea sunt deosebit de bogate în glicine, tirozine și triptofane, care sunt aminoacizi foarte eficienți în absorbția razelor UV. Acești aminoacizi, prin acțiunile lor, contribuie foarte mult la reducerea riscului de cancer de piele în cazul rochiei bazate pe utilizarea mătăsii. De asemenea, pentru a va proteja capul și părul purtați un batic din mătase naturală.

Mătasea: soluția împotriva ridurilor și alergiilor

De ce să purtați haine de mătase? Mătasea este aliatul perfect pentru a întârzia apariția ridurilor. Bogată în serină și treonină, mătasea acționează asupra pielii uscate și astfel întârzie îmbătrânirea pielii. În plus, anumiți aminoacizi precum lizină și histidina conținute în fibroine pot îmbunătăți foarte mult elasticitatea pielii datorită interacțiunilor lor cu celulele dermatologice. Spre deosebire de anumite fibre precum bumbacul sau inul ce pot provoca unele alergii, mătasea nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Într-adevăr, găsim în mătase multe elemente organice care sunt foarte apropiate de anumite structuri prezente în corpul uman.

 

Mătasea este o fibră textilă cu multe calități. De la descoperirea sa, reputația mătăsii nu a fost niciodată afectată. Cu toate acestea, de la descoperirea să până astăzi au apărut multe fibre naturale sau sintetice. Însă, de preferat este să alegem mereu mătasea naturală, de calitate, pentru că aceasta nu va fi niciodată demodată.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.