De ce oamenii cu stima de sine crescută sunt mai fericiți? Învață să te iubești sincer
Când sunt întrebați care sunt rezultatele încrederii în propria persoană, oamenii vor răspunde că succesul, aprecierea celor din jur sau respectul familiei și al colegilor. Pe de altă parte, fericirea este un sentiment pe care avem tendința să-l asociem cu satisfacția și bunăstarea în viață, cu sănătatea, o carieră frumoasă și bani.
Rareori legăm stima de sine ridicată cu fericirea, cu toate că acestea sunt esențiale pentru o viață completă, trăită autentic. Astfel, este corect să presupunem că oamenii încrezători sunt mai fericiți? Da! Iată și câteva motive pentru care poți învăța și tu din practica oamenilor încrezători, care au înțeles că fericirea depinde doar de atitudinea pe care ei o au asupra vieții.
1. Oamenii încrezători au scopuri clare
Intri des într-un magazin de make-up și visezi să lucrezi ca make-up artist, dar frica de eșec și necunoscutul nu te lasă încă să încerci un curs de specialitate? Sau poate vrei să începi o altă facultate, dar teama că nu te vei descurca cu banii este un ghimpe constant în calea ta? Prin astfel de provocări trece oricine care încearcă să evolueze, așa că nu ești singura. Fă lucrurile care te atrag. Îți place să aplici oja semipermanenta prietenelor, faci aranjamente florale sau ai învățat singură să editezi imagini în Photoshop? Ei bine, micile pasiuni pot crea mari oportunități, iar dacă tu știi ce vrei, atunci scopul ți-e clar. Oamenii cu stima de sine crescută au scopuri clare care îi ajută să treacă de bariera emoțională și frica de eșec.
2. Oamenii încrezători sunt sociabili
Știai că stima de sine scăzută este adesea asociată cu aversiunea socială, timiditatea, dorința de „a fi lăsat în pace” și lipsa dorinței de socializare cu oameni noi? Pe de altă parte, oamenii încrezători sunt mai predispuși să socializeze și să caute să-și extindă grupul de prieteni și cunoștințe. Deoarece cred în ei înșiși și în valoarea pe care o au de oferit lumii, ei recunosc importanța relaționării și a creării de legături cu oamenii din jur. Mai mult, studiile demonstrează că relațiile apropiate sunt principalul indicator al fericirii. Prin urmare, încă o dată știința tinde să fie de acord că indivizii siguri pe sine sunt mai fericiți, deoarece caută să creeze relații de durată și semnificative.
3. Oamenii încrezători nu caută validări externe
În general, oamenii cu stima de sine accentuată nu caută validarea externă. Ei nu au nevoie de aplauzele publicului, pentru că știu exact cât valorează. Din păcate, comparațiile cu cei din jur sunt adesea o cauză majoră a nefericirii, anxietății, nemulțumirii și a depresiei. O perspectivă de genul „Vreau mai mult decât ceilalți” reprezintă un cadru mental extrem de periculos, care te poate arunca într-o comparație continuă cu ceilalți. Acest lucru cauzează mânie, furie, invidie și imposibilitatea de a te vedea așa cum ești. Nimic nu va fi suficient de bun pentru tine și de cele mai multe ori vei considera că nu faci niciodată îndeajuns de mult.
Psihologii atrag atenția asupra „teoriei comparației sociale”, care are, totuși, și o față pozitivă. Astfel, oamenii încrezători în forțele proprii pot și ei să se compare, dar cu alții mai buni decât ei, fiind conduși de motivația de a vedea unde greșesc și ce pot îmbunătăți la ei. Nu doresc să demonstreze ceva, ci vor să devină din ce în ce mai buni, recunoscând că au aspecte la care trebuie să lucreze.
În cele din urmă, trebuie să remarcăm că probabil este eronat să presupunem că absolut toți oamenii care sunt încrezători sunt fericiți tot timpul. Fiecare om trăiește eșecuri, insuccese sau dureri care sunt inerente vieții. Doar că aceștia sunt mai stabili emoționali și caută soluții pentru probleme, nu vinovați.