Cum te pregăteşti pentru mutarea în alt oraş

0

Populaţia României începe să devină din ce în ce mai mobilă, în mare parte datorită tinerelor generaţii în căutare de noi oportunităţi profesionale. Dezvoltarea inegală a diferitelor zone ale ţării a făcut ca unele regiuni să fie privilegiate pentru cei care doresc să investească în cariera lor. Pe de altă parte, mutarea dintr-un oraş în altul poate reprezenta o provocare pentru mulţi dintre cei care sunt pregătiţi să facă o schimbare. Dacă şi tu ai decis să te relochezi în alt oraş din ţară, iată câteva considerente care te vor ajuta să te organizezi mai bine, astfel încât tranziţia să fie mai uşoară. 

Găseşte-ţi un loc de muncă cu perspective

Poate te gândeşti că în oraşe mari din ţară precum Bucureşti, Cluj, Iaşi sau Timişoara sunt mai multe oferte de muncă interesante în domeniul tău de activitate şi asta poate fi adevărat, însă înainte să faci un pas atât de important cum este mutarea, este bine să îţi găseşti ceva stabil, dacă nu chiar ceva cu perspective de evoluţie pe scara ierarhică. În prezent, multe interviuri de angajare se fac online, aşa că nici pentru asta nu este nevoie să te deplasezi. Având deja un contract semnat înainte să te muţi, vei avea o perspectivă mai clară asupra următorilor paşi. 

O nouă locuinţă

Dacă ţi-ai găsit deja un loc de muncă, atunci va fi mai uşor să îţi setezi un buget pe care vrei să îl aloci chiriei, deci, din start, îţi va fi mai uşor să te orientezi în căutările tale. Pentru a face procesul mai simplu, poţi apela la o agenţie imobiliară, care se va ocupa de mai multe aspecte, de la propuneri de locuinţe la contracte. Dacă vorbim de mutarea într-un oraş pe care l-ai mai vizitat şi în care ştii sigur că ţi-ar plăcea să trăieşti pe termen lung, atunci poţi lua în considerare chiar achiziţia unei locuinţe. Dacă te muţi împreună cu familia, poate îţi doreşti mai mult decât un apartament, o casă cu grădină. Găseşti, de exemplu, case de vanzare Cluj, şi în oraşul capitală de judeţ, Cluj-Napoca, dar şi în zone din apropiere, dacă îţi doreşti să locuieşti într-o zonă liniştită, departe de aglomeraţia urbană. 

Calculează bugetul pentru mutare

Dacă poţi să pleci doar cu două valize de haine, atunci nu ai de ce să-ţi faci griji. Provocarea intervine atunci când ai de mutat mobilă, electrocasnice şi alte lucruri la care nu vrei sau nu poţi să renunţi. În acest caz este bine să te informezi cu privire la preţurile practicate de firmele de mutări şi să alegi o opţiune care se încadrează în bugetul tău. Costurile variază şi în funcţie de dimensiunea maşinii pe care o vei închiria pentru transport, dar şi de numărul de kilometri până la destinaţie, aşa că asigură-te că precizezi toate detaliile, ca să nu te trezeşti cu diverse costuri suplimentare. 

Ia-ţi timp ca să te ocupi de toate chestiunile administrative

Asigură-te că între ziua de mutare şi prima ta zi la noul loc de muncă ai cel puţin o săptămână în care să te ocupi de toate detaliile administrative. Aminteşte-ţi că eşti într-un oraş nou şi îţi va lua poate mai mult timp să rezolvi anumite lucruri, cum ar fi: noi contracte la utilităţi, viza de flotant sau nou buletin, înscrierea la şcoală a copiilor etc. În plus, ar fi greu să gestionezi şi stresul mutării şi presiunea de la un nou loc de muncă în acelaşi timp. Aşadar, pentru sănătatea ta, fizică şi mintală, planifică totul cu atenţie, astfel încât să ai timp să te acomodezi cu noua locuinţă, să îţi pui lucrurile la locul lor şi să te pregăteşti în tihnă pentru noul job.  

 

Ţinând seamă de sfaturile de mai sus, cu puţină organizare şi apelând la serviciile potrivite, mutarea în alt oraş poate fi mai simplă decât te-ai fi aşteptat vreodată!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.