Cum să-ți pregătești acoperișul pentru iarnă
Mereu apar sarcini de rezolvat atunci când locuiești la casă, mai ales în timpul iernii, când frigul și gheața aduc noi provocări. Pe lângă faptul că trebuie să cureți zăpada acumulată în curte, este necesar să îndepărtezi și stratul care se va depune pe acoperiș, deoarece poate deveni un pericol real pentru persoanele din jur. Pare dificil la prima vedere, nu-i așa? Ei bine, există anumite metode prin care poți preveni efectele neplăcute ale iernii, astfel încât să te bucuri din plin de confortul casei tale.
De ce este important ca acoperișul să fie curat?
Expus la multiple agresiuni, precum apa, poluanții atmosferici, praful sau radiațiile ultraviolete, acoperișul reprezintă o parte esențială din structura integrală a casei. Din acest motiv, curățarea periodică se dovedește a fi la fel de importantă ca spălarea autoturismului, întrucât murdăria acumulată pe întreaga suprafață, în colțuri și în sistemul de drenaj poate distruge stratul de vopsea, în timp ce șansele de coroziune cresc.
Mai mult, după o ninsoare puternică, zăpada acumulată pe suprafața acoperișului se va topi, migrând către extremități, formând așa-numitul baraj de gheață. Se pare că această barieră solidă păstrează umiditatea la interior, care ulterior se poate infiltra în interiorul locuinței sau poate deteriora partea exterioară a jgheabului.
Un alt aspect care nu trebuie să lipsească din proiectul tău este verificarea cosului de fum din inox, prezent în locuințele care folosesc ca metodă de încălzire soba, șemineul sau centrala pe gaz. Chiar dacă beneficiază de o bună rezistență în timp, atât la umezeală, cât și la rugină, fii precaut la trecerea dintre anotimpuri. În acest fel, vei ști sigur că nu trebuie să-ți faci griji în privința acumulărilor de gaz sau a incendiilor.
Previne formarea gheții
Poți elimina stratul gros de zăpadă format pe acoperiș cu ajutorul unor accesorii uzuale. Spre exemplu, o lopată din plastic cu mâner flexibil te va ajuta să ajungi chiar și în colțurile greu accesibile. Îți sugerăm să eviți lopețile din metal, deoarece există riscul să zgârii țiglele. În schimb, o mătură cu mâner lung se poate dovedi utilă.
Indiferent că este plat sau înclinat, poți instala sisteme degivrare pe acoperis, o tehnologie care a devenit din ce în ce mai accesibilă. Un sistem complex format din rețele de cabluri încălzitoare și senzori de temperatură nu doar că topește zăpada, dar împiedică formarea gheții în preajma jgheaburilor și contribuie la drenarea eficientă a apei după topire.
Curăță ferestrele de la mansardă
De câte ori este nevoie, curăță zăpada sau gheața formată în jurul geamurilor de la mansardă, deoarece acestea pot cauza adevărate neplăceri când nu sunt luate în vedere. Pe toată perioada anotimpului rece, din pricina frigului și a schimbului frecvent de temperatură, gheața din jurul ferestrei se va topi, iar apa se poate infiltra în interior. În acest caz, nici fereastra, dar nici acoperișul nu sunt proiectate să reziste la acumulări cu apă. Așadar, asigură-te constant că atât zona din jurul ferestrei, cât și cea din partea superioară sunt ferite de gheață.
Înainte de a începe verificarea acoperișului, pune siguranța pe primul plan și ia-ți toate măsurile necesare de precauție. O pereche de încălțăminte cu talpă antiderapantă, ochelari de protecție, mănuși groase și haine călduroase sunt elementele cheie ale echipamentului tău!