Cum previi și cum tratezi gripa

0

Sursa: Financiarul.ro.

Gripa este o boală virală respiratorie contagioasă care debutează brusc și violent cu simptome precum febră, tuse neproductivă, dispnee (respirație dificilă) și stare generală de rău. În mod normal, unele dintre aceste simptome se ameliorează în cel mult o săptămână de la debut, deși tusea se poate menține, alături de o stare generală proastă, până la două săptămâni. Anumite categorii de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații ale gripei, boala putând duce chiar la deces.

Astfel, femeile însărcinate, copiii, bătrânii, persoanele cu imunitate compromisă din cauza bolilor sau medicamentelor și cele cu boli cronice (astm, fibroză chistică, diabet zaharat etc.) prezintă o vulnerabilitate ridicată la virusurile gripale. La aceste persoane, gripa poate genera complicații precum pneumonie, bronșită, otită medie, infecții sinusale, sau poate agrava simptomele bolilor de care deja suferă.

Gripa se aseamănă întrucâtva cu răceala ca simptomatologie, dar virusurile care cauzează cele două boli sunt diferite. În principiu, o persoană bolnavă de gripă va avea simptome precum: febră ridicată, slăbiciune, dureri musculare și frisoane, eventual tuse, iar o persoană răcită va avea simptome precum: febră ușoară, rinoree, tuse, nas înfundat sau durere de gât.

Cum previi gripa

Spală-te pe mâini cu apă și săpun, mai ales înainte de a-ți atinge gura, ochii sau nasul. Nu te spăla superficial, ci temeinic, cel puțin 20 de secunde.
Folosește măști chiurgicale când ieși în locuri aglomerate, mai ales dacă a fost declarată epidemie de gripă. Virusul gripei se transmite prin aer, prin respirație, iar masca te poate proteja împotriva contactului accidental cu particulele contaminate. Masca trebuie schimbată după fiecare utilizare, iar manevrarea acesteia trebuie urmată de spălarea mâinilor cu apă și săpun.
Redu pe cât posibil ieșirile în…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.