Cum îţi convingi partenerul să se implice mai mult în treburile casnice

0

Dincolo de a avea o viață profesională activă, 70% dintre femeile care locuiesc cu partenerul de viață spun că sunt responsabile și de treburile casnice, precum pregătirea meselor, spălatul vaselor, spălatul și călcatul hainelor, dar și pregătirea copiilor pentru diverse activități, în cele mai multe cazuri. Pentru o treime dintre femei, „joburile casnice” ocupă mai mult de 4 ore, echivalentul unui job cu jumătate de normă, conform acestui studiu.

 

Dacă eşti o femeie activă profesional, dar şi atentă cu casa şi familia, poate deveni uneori frustrant să ai un partener mai puţin implicat. Uneori, timpul rămas pentru realizarea treburilor casnice este insuficient şi poate nu reuşeşti să faci faţă sau eşti prea obosită. Cum poţi să-ţi convingi partenerul să se implice mai mult în treburile casnice, fără totuşi să-l stresezi? Descoperă mai jos!

Complimentează-l şi mulţumeşte-i

Multe cupluri se ceartă pentru treburile casnice, dar puține persoane își iau timp pentru a sublinia cât de mult apreciază efortul celuilalt de a menține o casă curată. Îți poți ajuta partenerul să rămână motivat și să se ocupe de treburile casnice prin puterea complimentelor și a recunoştinţei. Asta nu înseamnă că ar trebui să-i mulțumești partenerului pentru fiecare lucru minor pe care îl face. Din nou, el nu îți face o favoare gestionând partea lui din treburile casnice, iar prea multe mulţumiri pot devaloriza complimentele pe care i le oferi să facă să pară că depune mai mult efort decât trebuie.

 

Complimentează-ţi partenerul şi mulţumeşte-i atunci când poți fi sinceră și specifică. Majorităţii bărbaților le place când partenera lor observă ce fac, iar dacă eşti specifică, arată că eşti atentă. De exemplu, în loc să-i spui partenerului tău: „Mulțumesc că ai spălat rufele”, poți sublinia: „Mi-a plăcut felul în care ai împăturit şi ai organizat prosoapele. A creat o grămadă de spațiu în dulap.” Cuplurile care îşi exprimă recunoștinţa şi aprecierea în interacţiunile zilnice îşi consolidează relaţia de pe o zi pe alta, iar acest lucru te va face şi pe tine mai fericită.

Faceţi o listă de activităţi şi lasă-l să se ocupe de lucrurile care îi fac plăcere

Când trebuie să gestionezi copiii și treburile casnice, probabil că eşti destul de bună în a păstra totul în minte. O mamă are o capacitate înnăscută de a rămâne la curent cu întâlnirile, activitățile copiilor și aproape orice nevoie pe care o are familia în timpul săptămânii.

 

În schimb, bărbații au nevoie de puțin ajutor suplimentar pentru a gestiona treburile, fiind mai puţin atenţi uneori. Introdu o listă de activități, un instrument extrem de util pentru a-ţi menține partenerul concentrat asupra sarcinilor sale. Vorbeşte cu partenerul tău și revizuiește sarcinile săptămânal. Roagă-l să facă treburi specifice prin casă, discutând despre așteptări și termene- limită.

 

De asemenea, ţine cont de lucrurile care îi plac sau la care se pricepe. Dacă îi este uşor să spele vasele sau să dea cu aspiratorul, dar nu suportă să şteargă geamurile, ţine cont de acest lucru în împărţirea sarcinilor.

Fă activităţile casnice mai plăcute şi mai distractive

Oricât de mult este responsabilă fiecare persoană pentru mizeria din casă, puțini sunt fericiți să facă muncă neplătită. Stârnește un pic de entuziasm găsind modalități distractive de a-ți implica  mental soțul în treburile casnice.

 

Iată câteva idei pentru a-ți motiva soțul să facă treburile casnice:

  • Faceţi un ritual plăcut din pregătirea mesei împreună cu un playlist preferat sau cu un mic televizor în bucătărie;
  • Răsplătiți-vă după o curăţenie generală cu o cină romantică;
  • Planificați-vă mesele pentru toată luna, încercând ceva nou săptămânal;
  • „Pariaţi” puțini bani sau un cadou pe cine poate face mai multe treburi într-un anumit interval de timp;
  • Împăturiţi rufele curate în timp ce vizionați un film sau ascultaţi un podcast.

 

Să faci treburile casnice distractive pentru soțul tău este o ocazie de a le îmbunătăți și pentru tine. Partenerul tău este cel mai bun prieten al tău și, cu tot timpul pe care îl petreci crescând copiii și îngrijind familia, nu există întotdeauna mult timp pentru cealaltă persoană. Treburile pot fi un moment perfect pentru a petrece împreună departe de copii, în timp ce vedeţi şi rezultatele concrete.

Implică şi copiii

Dacă aveţi copii, puteţi face din activităţile casnice obiceiuri frumoase de familie. Pe lângă faptul că veţi termina treburile mai repede, acest lucru se va vedea şi în viaţa copiilor tăi. Aceştia cresc ca adulţi mai responsabili şi le va fi uşor să înveţe cum să se descurce singuri în viaţă.

 

Implică-ţi şi copiii în activităţile casnice mai uşoare – strânsul jucăriilor, al rufelor, ştersul prafului. Poţi crea şi activităţi comune cu ei – de exemplu, soţul spală vasele, iar fiul vostru le şterge de apă.

 

Ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei avea o viaţă de cuplu şi de familie mai împlinită şi mai  fericită, putând să o îmbini astfel armonios cu creşterea profesională – atât a ta, cât şi a partenerului tău.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.