Cum alegi un grip potrivit pentru aparatul tău foto

0

Te pasionează arta foto și vrei să realizezi cele mai frumoase poze din locurile pe care le vizitezi? Pe lângă talent și pricepere la tehnicile de fotografiere, ai nevoie de echipamente performante, de nivel profesional. Iată cum să alegi cele mai bune accesorii pentru autonomia camerei foto, denumite gripuri.

Ce este un grip și ce beneficii îți aduce utilizarea lui

Gripurile reprezintă accesorii fotografice pentru obținerea unei autonomii superioare a camerei foto. Sunt utilizați astfel doi acumulatori în același timp. Numele complet al dispozitivului este „battery grip” și contribuie la realizarea unor sesiuni fotografice de durate lungi, fără să fie necesară înlocuirea bateriilor. 

Gripurile au și rol funcțional la camera foto, deoarece sunt prevăzute cu butoane speciale pentru fotografiere pe dimensiune portret, cu orientare verticală. Gripurile sunt echipamente ușoare, fiabile și versatile. Poți să le montezi atât pe telefoane mobile tip smartphone, cât și pe aparate foto compacte, DSLR-uri și mirrorless-uri semiprofesionale sau profesionale.

Pe lângă funcționalitățile din zona foto, gripurile sunt utile și pentru înregistrări video, care sunt mari consumatoare de acumulatori. Gripurile montate pe aparate foto și camere video asigură o stabilitate superioară și un sistem de prindere mai comod pentru fotograf.

Se recomandă utilizarea unor gripuri speciale pentru fotografii artistice, fotografiere în rafală, fotografiere cu lentile grele, prevăzute cu baze de metal anti-vibrații. Deci, pe lângă autonomie, gripurile ajută la obținerea unor performanțe vizuale  superioare: efecte spectaculoase, cadre stabile, filmări profesionale.  

Cum alegi cel mai bun grip pentru aparatul tău foto

Verifică în detaliu caracteristicile camerei tale foto, ca să alegi un grip adecvat, atât ca dimensiuni, cât mai ales din punct de vedere al specificațiilor tehnice. De exemplu, vei căuta un grip compatibil cu Canon, dacă aparatul tău foto este de acest tip. Nu risca improvizații care pot să ducă la deteriorarea aparatului și la obținerea unor fotografii mișcate sau prost luminate.

Optează pentru gripuri dotate cu accesorii suplimentare, ce-ți asigură o utilizare mai ușoară a dispozitivelor de alimentare montate pe camerere foto: telecomandă wireless, filet de prindere, buton vertical de declanșare, butoane multifuncționale sincrone cu setările camerei.

Alege gripuri dotate cu filet pentru atașarea pe trepied, sistem de fixare și blocare, rotiță de ajustare, orificiu pentru atașarea unei curele de mână. Verifică gama de gripuri disponibile pentru camera ta compactă, DSLR sau mirrorless.

Completează accesoriile foto cu gripuri prevăzute cu mânere îmbrăcate în piele, care îmbunătățesc aderența aparatului, asigură stabilitate superioară și ușurință în utilizare, indiferent de condițiile de fotografiere sau filmare.

Cele mai bune gripuri sunt realizate din materiale rezistente la praf și la apă, au controlere direcționale de tip joystick și adaptoare pentru transmisie wireless. 

Dacă folosești aparate foto Canon, alege gripuri performante, pe măsura calității camerelor foto pe care le utilizezi. Verifică să aibă control AF și expunere, rotiță pentru setarea parametrilor expunerii în mod vertical, sisteme pentru atașarea curelei de mână.

Completează-ți geanta foto cu gripuri performante și echipamente profesionale precum declanșatoare tip telecomandă, trepiede, blițuri, filtre ND, filtre de polarizare, expodiscuri, carduri de memorie, HDD-uri externe și handstrapuri. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.