Cum alegi mobilierul pentru bucătărie

0

 

Atunci când amenajezi bucătăria casei tale trebuie să ţii cont de două aspecte esenţiale: utilitate şi estetică. Prin definiţie, bucătăria este locul în care pregăteşti mâncarea pentru tine şi familia ta, aşadar trebuie să fie igienic, curat şi uşor de utilizat. Având în vedere că îţi începi fiecare zi în bucătărie la micul dejun sau la cafea şi o închei cu cina, imaginea de care ai parte în această cameră trebuie să fie una care îţi aduce o stare bună de spirit. Elementul central al designului şi funcţionalităţii bucătăriei este mobilierul. Iată câteva sfaturi despre alegerea modelului potrivit în funcţie de nevoile casei tale:

În funcţie de spaţiu

Dimensiunile şi mai ales proporţiile bucătăriei îţi restrâng opţiunile în ceea ce priveşte mobilierul. Dacă îţi construieşti propria locuinţă, ai libertate totală cu privire la orientarea bucătăriei, la dimensiunile fiecărui perete şi la forma acesteia. În cazul apartamentelor de bloc sau a caselor deja construite, trebuie să te adaptezi la condiţiile de faţă. De multe ori, spaţiul de gătit este sacrificat, iar bucătăriile sunt nişte construcţii lungi şi înguste. În acest caz, eşti obligat să instalezi tot mobilierul pe latura cu instalaţiile sanitare pentru chiuvetă, iar de partea cealaltă încape cel mult o masă extensibilă. Bucătăriile pătrate permit un anumit tip de amenajare, în timp ce variantele dreptunghiulare au alte caracteristici. Porneşte, aşadar, de la măsurătorile asupra pereţilor pentru a vedea câte corpuri de mobilier încap şi cum le poţi armoniza.

Nevoia de depozitare

Mobilierul de bucătărie are o parte estetică, aflată la vedere, dar şi o componentă mult mai mare, ascunsă dincolo de uşi. În funcţie de stilul de viaţă al familiei tale vei putea decide cu privire la nevoile de depozitare din bucătărie. Dacă nu gătiţi în casă şi preferaţi mâncare livrată sau mese la restaurant, mobilierul poate fi minim. În schimb, pentru orice casă în care se găteşte, trebuie să ţii cont de o mulţime de obiecte de veselă, tacâmuri, instrumente şi aparatură de gătit care au nevoie de depozitare. Corpurile principale de sub blat, corpurile suspendate şi mobilierul de tip soldat sunt variantele clasice pentru depozitare. La acestea se adaugă diferite tipuri de poliţe deschise, în care poţi aşeza la îndemână obiectele pe care le foloseşti în fiecare zi în bucătărie.

Electrocasnice

Tot din raţiuni de estetică şi utilitate, mobilierul de bucătărie este modular. Pot fi integrate şi mascate astfel atât obiectele sanitare, cât şi aparatura electrocasnică. Spre exemplu, mobila pentru bucătărie de la Tamos este disponibilă atât în varianta clasică, în care electrocasnicele sunt de sine stătătoare, cât şi cu aparatură încorporabilă, de la aragaz şi plită până la maşina de spălat vase şi chiar frigider.

Utilitatea unei insule

Mobilierul de bucătărie de tip insulă este extrem de util şi are o frumuseţe aparte. Instalarea lui depinde însă în foarte mare măsură de spaţiul disponibil în cameră. Deschiderea trebuie să fie foarte generoasă pentru a rămâne loc de jur împrejurul insulei. O soluţie în acest sens îţi oferă amenajările de tip open space, chiar şi pentru apartamentele de bloc. Eliberezi astfel corpurile de mobilier de pe perete fie de obiecte sanitare, fie de electrocasnice, fie de sistemele de depozitare, în funcţie de varianta pe care o alegi. În varianta cea mai simplă poţi instala pe peretele deja racordat la reţele chiuveta, aragazul şi maşina de spălat vase, urmând ca insula nou-creată să adăpostească doar sisteme de depozitare sub un blat generos de formă pătrată, confecţionat din materiale premium – lemn sau piatră naturală – care serveşte drept banc de lucru sau masă, la nevoie.

Bucătăria ideală este cea care răspunde cel mai bine nevoilor casei tale. Ţine cont de stilul de viaţă al membrilor familiei şi de timpul pe care îl petreceţi împreună în bucătărie. Cu cât este mai mult, cu atât vei avea nevoie de un spaţiu mai util, mai estetic, mai rezistent şi mai bine organizat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.