Cum alegi corpurile de iluminat pentru casa ta?

0

Pentru alegerea corpurilor de iluminat destinate casei tale trebuie să ţii cont de mai multe aspecte deosebit de importante. Destinaţia camerei, intensitatea luminii, culoarea acesteia, sistemele de prindere şi modelul sunt doar câteva dintre elementele distinctive. Corpurile potrivite de iluminat îţi pot aduce linişte şi relaxare, îţi pot spori productivitatea în timpul lucrului şi te ajută să defineşti spaţii distincte. Iată câteva sfaturi pentru a alege modelele potrivite în diverse camere ale casei tale:

Holuri şi spaţii de trecere

Accesul în casă trebuie să fie bine iluminat atât pentru familie, cât şi pentru oaspeţi. În spaţiul din faţa uşii poţi instala un proiector de tip LED cu senzori, care intră în funcţiune numai atunci când te apropii pentru a trece pragul. Odată intrat în casă, vei avea nevoie de lumină ambientală. În holul de la intrare, corpurile de iluminat pentru tavan sunt alegerea potrivită deoarece oferă o perspectivă largă asupra spaţiului. În acest caz, înterupătorul trebuie să fie vizibil şi accesibil. Modelul şi designul sunt o alegere personală, în funcţie de stilul de amenajare a casei. Sfatul general valabil este să instalezi becuri economice în spaţiile de trecere, deoarece sunt locuri lipsite de ferestre pentru pătrunderea luminii naturale şi vor fi puse în funcţiune pentru mult timp. Dacă există scări sau diferenţe de nivel, alege soluţii moderne de iluminat la nivelul pardoselii, cât mai vizibile din orice unghi.

Camera de zi

Livingul este pentru multe familii camera principală a casei, unde petrec cel mai mult timp. Lumina din această cameră joacă un rol esenţial pentru utilitate, design şi atmosferă. Dacă spaţiul permite, elementul protagonist al camerei poate fi un candelabru. Pentru încăperile mai mici, principalul corp de iluminat poate fi montat tot în tavan, raportat la dimensiuni. În camera de zi poţi delimita fiecare spaţiu amenajat cu unul sau mai multe corpuri de iluminat distincte. Spre exemplu, dacă bucătăria este de tip open space, locul de servit masa impune o lumină distinctă. Acelaşi principiu este valabil pentru masa de cafea şi socializare, fotoliul de citit sau biroul de acasă.

Bucătărie şi baie

În bucătărie şi baie accentul principal cade pe lumina naturală, care trebuie să pătrundă într-o proporţie cât mai mare. Odată cu lăsarea serii intră în funcţiune soluţiile alternative. În spaţiul de gătit şi în dreptul oglinzii vei avea nevoie de intensitate puternică. Pe lângă acestea poţi folosi lumini ambientale, integrate în mobilier sau pereţii laterali.

Dormitor

Dormitorul este locul în care îţi încarci bateriile după fiecare zi de lucru. Cel mai util instrument din acest spaţiu este un întrerupător cu variator, care îţi oferă posibilitatea reglării intensităţii luminii. Seara, înainte de somn, ai nevoie de lumină difuză sau de veghe, în timp ce dimineaţa înviorarea se face la putere maximă. Dacă eşti pasionat de lectură înainte de culcare poţi folosi o veioză instalată pe blatul patului sau pe noptieră.

Balcon, terasă, grădină

Cel puţin la fel de importantă pentru casa ta este şi lumina din exterior. Fie că locuieşti la bloc sau la casă vei avea nevoie de corpuri de iluminat pentru spaţiul de relaxare în aer liber. Pe balcon, pe terasă sau în grădină poţi amenaja un colţ de lectură sau un banc de lucru. Ca să prelungeşti şederea afară şi după lăsarea serii, alege o lampă solară de perete, foarte uşor de instalat, cu costuri minime de întreţinere. Luminile exterioare ale casei tale au o multiplă întrebuinţare. Pe lângă vizibilitatea pe care o oferă, pot fi folosite ca elemente de design şi de descurajare a musafirilor nepoftiţi.

În alegerea corpurilor de iluminat trebuie să ţii cont de destinaţia fiecărui spaţiu în parte. Calitatea luminii este un criteriu esenţial, aşadar alege culoarea şi intensitatea potrivită activităţii desfăşurate în acel loc. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.