Cum acționează hrana și dietele asupra sănătății tale ?

0

Studiile [1] arată că în Statele Unite ale Americii, dar și în alte țări dezvoltate, femeile se pot bucura de o speranță de viață medie de până la 80 de ani, sau chiar mai mult. Însă pentru a atinge acest prag de vârstă, NU este suficient doar să consume periodic caloriile necesare pentru susținerea organismului, dezvoltarea sau refacerea acestuia. [1]

Dimpotrivă, hrana din care sunt asimilate caloriile poate influența nivelul de risc privind dezvoltarea unor afecțiuni cronice, precum bolile de inimă, cancerul, osteoporoza, sau chiar pierderea vederii cauzată de vârstă. [1]

Atunci cum poate fi descris un “obicei alimentar sănătos”?

Deși încă mai sunt multe de învățat despre rolul nutrienților specifici în scăderea riscului de producere a anumitor boli cronice, există suficiente dovezi științifice care susțin importanța adoptării obiceiurilor alimentare sănătoase, care au la bază anumite alimente. [1]

Din această categorie putem aminti acum pe scurt: cerealele integrale, fructele și legumele, dar și multe alte alimente benefice pentru sănătate, așa cum vei descoperi astăzi în rândurile de mai jos. [1]

De asemenea, limitarea meselor bogate în carne roșie, alimentelor cu nivel ridicat de amidon, produselor lactate cu un conținut ridicat de grăsimi, dar și a alimentelor sau băuturilor bogate în zaharuri adăugate, poate contribui la  un stil de viață mult mai sănătos. [1]

De ce trebuie să mâncăm alimente benefice pentru sănătate?

Odată cu popularizarea alimentelor procesate din secolul XX [2], locuitorii țărilor occidentale s-au orientat către obiceiuri alimentare ce aveau la bază produse de tipul “ready-to-eat”.

Însă deși produsele alimentare procesate sunt mai convenabile, ele pot dăuna sănătății. Așadar, respectarea unei diete bazate pe alimente sănătoase reprezintă un factor important pentru menținerea unei stări bune de sănătate și a unei calități ridicate a stilului de viață. [2]

Conform Healthline.com, alimentele sănătoase (denumite peste Ocean și “real foods” / trad.”alimente adevărate”, sau “bio”, așa cum sunt mult mai cunoscute în România) sunt cele formate dintr-un singur ingredient, neprocesate, fără aditivi chimici adăugați în compoziția lor și bogate în nutrienți. [2] 

Iată care sunt motivele pentru care trebuie să integrăm în meniu astfel de produse: 

     1. Conțin nutrienți importanți pentru sănătatea organismului

Iată câteva exemple: 1 măsură (220 gr) de ardei gras roșu, broccoli sau felii de portocală conține mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat. De asemenea, ouăle și ficatul sunt bogate în colină, nutrient esențial pentru o bună funcționare creierului. [2]

De fapt, cele mai multe alimente, din categoria celor considerate sănătoase, reprezintă surse importante de vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului uman. [2] 

     2. Conțin fibre esențiale pentru unele procese din organism

Fibrele regăsite în unele alimentele oferă numeroase beneficii pentru sănătate, precum îmbunătățirea funcției digestive și a sănătății metabolice. [2] 

Alimente precum avocado, semințele de chia, fasolea, leguminoasele, semințele de in și murele au un conținut ridicat de  fibre sănătoase. Consumul acestora este mult sănătos pentru organism, decât consumul de suplimente sau alimente procesate ce conțin fibre. [2] 

     3. Sunt recomandate pentru sănătatea inimii 

Unele alimente din această categorie conțin antioxidanți și alte substanțe nutritive care susțin sănătatea inimii, inclusiv magneziul sau grăsimile sănătoase. [2] 

Este important de precizat faptul că adoptarea unei diete bogate în alimente neprocesate și bogate în nutrienți poate avea și rol antiinflamator la nivelul organismului, inflamațiile fiind considerate una dintre cauzele principale pentru bolile de inimă. [2]

     4. Contribuie la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge

Potrivit Federației Internaționale de Diabet, peste 400 de milioane de pacienți se confruntă cu diabetul, la nivel mondial, iar estimările arată că această valoare va depăși pragul de 600 de milioane, în următorii 25 de ani. [2] 

Respectarea unei diete pe bază de vegetale bogate în fibre și alimente neprocesate de proveniență animală poate contribui la reducerea nivelului de zahăr din sânge, în cazul persoanelor care au diabet, sau care prezintă risc pentru această boală. [2] 

Rezultatele unui studiu construit în jurul dietei Paleo (dietă alimentară similară cu cea a strămoșilor noștri din paleolitic), pe bază de carne proaspătă, pește, fructe, legume, ouă și nuci, au arătat că subiecții implicați au înregistrat o reducere cu 26% a nivelului de zahăr din sânge. [2]

     5. Sunt benefice pentru sănătatea pielii

Alimentele incluse în această categorie de produse esențiale pentru sănătate pot avea o influență pozitivă chiar și asupra pielii, asigurând un aport de substanțe cu rol nutritiv și protector. [2]

De exemplu, este dovedit faptul că avocado sau ciocolata neagră protejează pielea împotriva radiațiilor solare. Mai mult decât atât, alte studii sugerează că un consum crescut de legume, pește, fasole și ulei de măsline poate contribui la reducerea ridurilor, a pierderii elasticității, precum și la diminuarea altor modificări cauzate de vârstă. [2] 

Mai mult decât atât, trecerea de la o dietă bazată pe alimente procesate la una bazată pe alimentele bio sănătoase poate ajuta la prevenirea sau reducerea acneei. [2] 

     6. Pot contribui la menținerea sănătății dinților

Zahărul și carbohidrații din unele alimente pot favoriza dezvoltarea cariilor, prin hrănirea bacteriilor din spațiul cavității bucale, care sunt responsabile pentru formarea plăcii bacteriene. [2] 

Brânza pare a fi un aliment sănătos, al cărui consum poate contribui la prevenirea cariilor, prin creșterea pH-ului și întărirea smalțului dentar. [2] 

Rezultatele unui studiu au arătat ca integrarea acestui aliment în dietă a îmbunătățit drastic puterea smalțului dentar, în cazul persoanelor cu o secreție limitată de salivă. [2] 

De asemenea, s-a demonstrat faptul că ceaiul verde protejează smalțul dinților. [2] 

Un studiu a arătat că, în cazul clătirii cavității bucale cu ceai verde, s-a observat o reducere semnificativă a eroziunilor de la nivelul dinților, produse ca urmare a consumului băuturilor carbogazoase precum sifonul, dar și a unui periaj mult prea agresiv. [2] 

     7. Alimentele bio sunt mult mai bune la gust 

Nimic nu se compară cu aroma și textura pe care le oferă o roșie proaspătă, culeasă din grădina casei tale. Așadar, comparativ cu experiențele senzoriale oferite de o dietă bazată pe produse bio, mesele compuse din alimentele procesate nu doar că sunt periculoase pentru sănătate, dar nici nu garantează aceleași arome intense și învăluite în prospețime.  

Știai că o dietă corectă contribuie la evitarea căderii părului?

Un studiu realizat pe 100 de participanți [3], care se confruntau cu problema căderii  părului, a evidențiat faptul că aceștia prezentau mai multe deficiențe nutriționale.

În aceeași ordine de idei, construirea unei diete echilibrate și bogate în nutrienții potriviți poate contribui la creșterea părului, mai ales în cazul în care alopecia observată este cauzată de o dietă precară. [4]

Iată o listă de alimente indicate: ouăle, fructele de pădure, spanacul, peștele gras, cartofii dulci, avocado, nucile, semințele, ardeii dulci, scoicile, creveții, fasolea, semințele de soia sau carnea. [4] 

Tratament dermato-cosmetic pentru căderea părului 

Pentru a identifica în mod corect cauza căderii părului la femei, îți recomandăm să iei legătura cu un medic specialist, expert care poate stabili dacă, într-adevăr, dieta săracă în nutrienți cauzează căderea părului, sau o altă cauză determină această problemă. 

Tot medicul tău specialist, în urma unui control amănunțit, poate stabili un anumit tip de tratament dermato-cosmetic, adaptat stadiului de cădere a părului cu care te confrunți: căderea părului în stadiu incipient, căderea părului în stadiu avansat sau căderea părului în stadiu sever. 

Pe lista cu soluții pentru căderea părului la femei se pot regăsi: tratamentul medicamentos, terapia cu laser, transplantul de păr sau cura pe bază de vitamine. Așadar, iată cât de important este să beneficiezi de un consult adecvat, pentru a înțelege care sunt cauzele căderii părului și ce soluții poți avea la îndemână, pentru abordarea acestei probleme. 

Referințe: 

  1. Skerrett, Patrick J, and Walter C Willett. “Essentials of Healthy Eating: a Guide.” Journal of Midwifery & Women’s Health, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/. Published 2010. Accessed March 10, 2021 
  2. Spritzler, Franziska. “21 Reasons to Eat Real Food.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/21-reasons-to-eat-real-food. Published August 11, 2020. Accessed March 10, 2021
  3. Gowda D;Premalatha V;Imtiyaz. “Prevalence of Nutritional Deficiencies in Hair Loss among Indian Participants: Results of a Cross-Sectional Study.” International Journal of Trichology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28932059/. July-September 2017. Accessed March 10, 2021
  4. Raman, Ryan. “The 14 Best Foods for Hair Growth.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/foods-for-hair-growth. Published April 9, 2019. Accessed March 10, 2021
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.