Coronavirus: cum supraviețuim și ducem doliul după viața pe care am avut-o

0

Dacă stăm să facem o analiză de ansamblu, am prins ceva evenimente care au lăsat o puternică amprentă mentală la nivel individual, dar și de mase. Perioada comunismului, revoluția, mineriada, Colectiv, protestele din vremea Colectiv, 10 august 2018 – protestul reprimat violent. Ne-au scandalizat, ne-au afectat emoțional, au creat puternice frământări sociale. Dar pandemia Coronavirus este probabil încercarea supremă a generațiilor actuale.

Frica zilei de mâine?

O prietenă care trăiește de mulți ani în Italia îmi spunea că nu-și imagina vreodată că nu va putea merge la cumpărături în doi, ci numai o persoană. Că trebuie să iasă din casă cu permis de deplasare și să dea explicații poliției în acest sens. Altcineva se teme că își va închide mica afacere. O altă persoană este foarte îngrijorată că își va pierde locul de muncă și are rată la apartament. Coronavirus aduce cu sine o mulțime de frici, iar contextul economic actual (sau mai degrabă previziunile în acest sens) pare să le justifice sau să le hrănească. Și așa în mintea noastră se tot repetă gânduri negative care produc emoții negative, de stres, furie, frustrare. Ne temem pentru siguranța zilei de mâine, de îmbolnăvire și chiar de moarte, pentru noi, pentru cei dragi nouă. Pe lângă asta, viața, așa cum o știam, s-a transformat radical în scurt timp. Care este avantajul evoluționist și istoric al speciei noastre? Adaptarea!

Mintea creează scenarii sumbre

Acum două săptămâni preocuparea era la ce restaurant să mergi, la ce club poți dansa, dacă mai sunt bilete la piesa preferată de teatru sau ce faci în vacanța de vară. Ai văzut ce se întâmplă în China, apoi în Italia…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.