Ce verificări trebuie să faci înainte de a investi într-o mașină second hand?
Dacă ți-e teamă să nu faci o investiție neprofitabilă atunci când vrei să cumperi o mașină second hand, să știi că nu ești singurul șofer cu astfel de griji! Pentru că sunt semnificativ mai ieftine decât mașinile noi, automobilele rulate reprezintă pentru mulți români niște bunuri de interes. Pe de altă parte, dacă nu te pricepi la mașini și nici nu cunoști pe cineva de încredere care să te îndrume către mașina care ți se potrivește, este foarte riscant să te încumeți pe cont propriu să investești într-un vehicul rulat.
Nu doar în România, ci și în multe alte țări europene samsarii nu ezită să-și păcălească clienții doar pentru a face un ban în plus și de aceea, recomandarea specialiștilor este ca înainte de a cheltui pe un automobil la mâna a doua, să verifici o serie de aspecte care ar trebui să-ți dea de gândit. Iată care sunt câteva din acestea:
#1 Numărul de kilometri de la bord
Știai că un procent de 80% din totalul mașinilor second hand aduse din străinătate au kilometri dați înapoi? Asta înseamnă nu mai puțin de 4 din 5 mașini! Iar din păcate, fără cunoștințele necesare și echipament de specialiitate este aproape imposibil să-ți dea seama pe loc dacă bordul mașinii care te interesează te înșeală sau nu. De aceea, înainte de a bate palma cu vânzătorul, nu te sfii să-l întrebi dacă este de acord să mergeți împreună la un service auto și să verificați acest aspect important.
#2 Implicarea într-un accident rutier
O echipă iscusită de mecanici auto pot transforma chiar și o mașină daună totală într-o bijuterie pe patru roți fără prea mult efort. Dar așa cum zice și proverbul Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul, nicio mașină implicată într-un accident, oricât de mult s-ar fi intervenit pentru readucerea ei într-o stare bună, nu mai este la fel de sigură ca o mașină neaccidentată. De aceea, la fel ca pentru prima situație, o vizită la un atelier auto te poate scăpa de multe neplăceri pe viitor.
#3 Injectoarele, turbina și alte piese componente
Există o serie de piese ale unui automobil care se deteriorează mai repede decât altele pe parcursul condusului. Printre acestea se numără injectoarele, turbina, galeria de admisie etc. În cazul vehiculelor cu motor diesel, buna funcționare a întregului sistem depinde în mod direct de starea acestor piese esențiale și dacă există probleme chiar și cu una singură dintre ele, siguranța șoferului, cât și a celorlalți pasageri este compromisă.
#4 Condiția motorului
Cu cât o mașină a fost condusă mai mult timp, cu atât cresc șansele ca motorul ei să se fi uzat deja ridicând probleme precum creșterea consumului de ulei sau scurgeri de antigel. Din fericire însă, spre diferență de celelalte probleme descrise mai sus, este destul de simplu să-ți dai seama dacă există într-adevăr probleme la nivelul motorului sau nu deoarece, dacă este deteriorat, acesta va scoate niște zgomote ciudate în momentul condusului, la test drive. Astfel, orice sunet nelalocul lui venit de la motor ar trebui să te determine să renunți la mașina în cauză sau să cercetezi mai amănunțit și să descoperi dacă problema se poate rezolva sau nu.
#5 Prețul automobilului
Nu te bucura prea curând dacă ai descoperit un model de automobil de care erai interesat de mult, la un preț infinit mai mic decât tariful cu care se vinde în general mașina respectivă. Orice preț exagerat de mic față de prețul pieței ar trebui să ți se pară suspect deoarece niciun proprietar de mașină nu are vreun motiv real să vândă în pagubă dacă automobilul său este cu adevărat ceea ce el pretinde. De aceea, înainte de a programa o vizionare sau chiar un test drive, nu-ți pierde timpul și verifică cu ajutorul platformei CautiMasina.ro dacă prețul mașinii care te interesează este cel corect sau nu. Așa cum am menționat și într-unul din paragrafele de mai sus, mașinile cu mai mulți kilometri reali decât cei afișați sau cele cu avarii importante de pe urma accidentelor nu sunt chiar o raritate pe piața din România și decât să le piardă fără a câștiga nimic de pe urma lor, unii samsari sunt dispuși să le vândă și la prețuri de nimic.