Ce trebuie să știi despre aspiratoarele nazale

0

Aspiratoarele nazale sunt accesorii care nu trebuie să lipsească din camera copiilor. De la naștere și până învață să sufle și să își curețe singuri nasul, copiii au nevoie de sprijin din partea ta. Aspiratoarele nazale manuale sau cele electrice te ajută să le menții sănătatea tractului respirator. 

În acest material îți spunem tot ce trebuie să știi despre aspiratoarele nazale și modul în care trebuie folosite aceste dispozitive pentru ca cei mici să respire bine, să poată mânca și să se odihnească în condiții excelente. 

Ce sunt aspiratoarele nazale?

Aspiratoarele nazale sunt dispozitive concepute pentru a te ajuta să cureți cavitatea nazală a copiilor. Din rutina zilnică a micuților, încă din prima zi de viață face parte și igiena corectă a nasului. Pentru aceasta ai posibilitatea să apelezi la aspiratoare nazale, manuale sau electrice, pe care le găsești în farmaciile fizice sau online. 

Când trebuie folosite aspiratoarele nazale?

Aspirarea nasului cu ajutorul acestor dispozitive se realizează ușor, astfel încât  mucusul din nasul copiilor să fie înlăturat fără probleme. De aceea se pot folosi ori de câte ori este nevoie, mai ales în perioadele în care cei mici sunt răciți și le curge nasul. 

Aspiratoarele nazale sunt necesare încă din prima zi de la nașterea copiilor și îți vor prinde bine să le ai în casă până pe la 2 – 3 ani, când cei mici învață să sufle nasul și să îl curețe singuri. 

Aspiratoarele nazale sunt sigure

Curățarea nasului copiilor se face dimineața, înainte de masă, dar și înainte de culcare, pentru un somn odihnitor. Aspiratoarele nazale pot fi utile și sigure și în răceli când producția de mucus este mare și procedurile trebuie realizate de mai multe ori pe zi. 

Aspiratoarele nazale sunt dispozitive sigure, dacă sunt folosite corect, adică în conformitate cu indicațiile producătorului. De asemenea, acestea trebuie întreține corespunzător pentru beneficii îndelungate. 

Tipuri de aspiratoare nazale

Există mai multe tipuri de aspiratoare nazale, cu forme diferite, adaptate nevoilor copiilor. 

Aspiratoarele nazale manuale recomandate nou-născuților și bebelușilor pentru utilizarea zilnică sunt cele tip pompiță. Acestea le eliberează nasul rapid și copiii pot respira foarte bine. 

Alte modele au un aplicator bucal pentru ca tu să aspiri ușor secrețiile din nasul bebelușului. 

Pentru copiii ceva mai mari există aspiratoare nazale ce pot fi adaptate la aspirator, cunoscute și sub denumirea de “batista sugarului”. Dispozitivele sunt conforme nasului mic, iar sucțiunea se realizează ținând cont de indicațiile de pe cutie. 

Aspiratoarele nazale electrice sunt dispozitive complexe, capabile să realizeze captarea fără ajutoare externe, au mai multe trepte de aspirație, unele au melodii plăcute pentru ca cei mici să nu se sperie și să perceapă activitatea ca pe un joc. 

Cum se folosesc aspiratoarele nazale?

  • Spălarea mâinilor este obligatorie înainte de a folosi aspiratoarele nazale;
  • Înainte de prima utilizare piesele aspiratoarelor nazale trebuie spălate și uscate;
  • Pentru ca secrețiile din nas să fie ușor de aspirat se pulverizează ser fiziologic sau soluție de curățare pentru nas;
  • Se aspiră nasul și se repetă tehnica dacă este nevoie;
  • Se spală, dezinfectează și usucă toate componentele aspiratoarelor nazale după fiecare întrebuințare. 

Atenție sporită la nevoile copiilor

Aspiratoarele nazale sunt instrumente utile în eliberarea căilor nazale ale copiilor de mucus, dar nasul înfundat sau cel care curge continuu pot fi semne ale unor afecțiuni respiratorii pentru care copiii pot avea nevoie de ajutor de specialitate. De aceea este recomandat să vizitați medicul pediatru când aceste situații se prelungesc. 

Răcelile și virozele repetate pot necesita tratament medical, alături de întrebuințarea aparatului de aerosoli. Aceste dispozitive pot avea încorporat și aspirator nazal necesar pentru curățarea optimă a nasului copiilor. 

 

Aspiratoarele nazale sunt dispozitive pe care trebuie să înveți să le folosești corect, în calitate de părinte, din prima zi de viață a copiilor. Principiul de funcționare al acestora este simplu, eficiența este sporită și copiii au avantajul de a respira corect, prin înlăturarea rapidă și sigură a mucusului din căile aeriene superioare.  

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.