Ce sunt certificatele energetice şi la ce sunt folosite?

0

România cunoaşte în prezent o creștere a cererii de construcții și datorită faptului că din ce în ce mai mulţi oameni aleg să se mute la casă, în căutarea unei vieţi liniştite, lipsită de zgometele specific blocurilor, în timp ce alte familii își cumpără apartamente noi sau mai vechi.

În acelaşi timp, oamenii de afaceri au descoperit în ţara o piaţă pentru business-urile lor, iar acest lucru a condus la o cerere de clădiri destinate birourilor sau spațiilor comerciale.

Cei care construiesc imobile noi sau doresc să le închirieze sau să le vândă trebuie să știe de ce documente au nevoie pentru a respecta legea. Certificatul energetic reprezintă un astfel de act.

Ce sunt certificatele energetice?

Pentru început, proprietarii trebuie să ştie despre certificatele energetice că sunt documente care atestă cât de eficiente energetic sunt clădirile lor.

Construcțiile sunt încadrate în clase energetice, de la clasa A, ce presupune un consum de energie sub 125 kWh/m2 și până la G, care consumă peste 820 kWh/m2 (adică de peste  6 ori mai mult).

Care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru obţinerea acestora?

În ceea ce priveşte procesul de obţinere al certificatelor energetice, solicitantul trebuie să ştie că primul pas pe care trebuie să îl facă este să se ocupe de realizarea dosarului cu câteva acte pentru imobilele în cauză.

Acesta trebuie să conţină câteva acte ale clădirii, dar nu ar trebui ca acest lucru să fie o problemă, toate pot fi găsite la Cartea Tehnică a construcției.

Auditorul energetic vizitează și imobilul pentru a măsura și a observa situația din teren și a obține o serie de date necesare calculului.

Doar după ce calculele inginerești sunt efectuate se poate elibera documentul solicitat.

În mod normal, după ce specialistul a fost la imobil și a primit toate documentele solicitate, certificatul de performanta energetica  se poate elibera în 24 de ore sau chiar mai repede.

Clasele energetice pentru clădiri

Potrivit legislaţiei în vigoare, în prezent există 7 clase energetice pentru clădiri, cu menţiunea că A este cea mai bună clasă, iar G este cea mai puţin bună.

De exemplu, imobilele care anual înregistrează un consum de până la 125 kWh/m2/an sunt încadrate în clasa energetică A, pe când cele care înregistrează un consum de peste 820 kWh/m2/an sunt încadrate în ultima clasă, având o eficiență energetică mult mai scăzută.

Certificatele energetice au o valabilitate de 10 ani de la emitere, însă dacă la un moment dat proprietarii renovează imobilele pe care le deţin, pot să urmeze din nou procedura, având șansa ca aceste clădiri să fie încadrate într-o clasă energetică superioară.

Din fericire, cei care trebuie să obţină certificate energetice nu trebuie să urmeze o procedură dificilă, iar prețul certificatului energetic nu este mare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.