Ce obiceiuri afectează negativ sănătatea dentară și orală?

0

Mulți oameni dezvoltă pe parcursul vieții diverse obiceiuri nocive precum rosul unghiilor, mușcatul creioanelor, scrâșnitul dinților, etc. Acest lucru se manifestă adesea prin acțiuni inconștiente care însoțesc o persoană de-a lungul vieții sale. La prima vedere par inofensive, însă aceste obiceiuri pot provoca daune grave sănătății cavității bucale. Este important să învățați cum să controlați aceste obiceiuri pentru a evita dezvoltarea problemelor dentare, respectând toate regulile pentru a avea dinții sănătoși.

Ce sunt obiceiurile parafuncționale?

Obiceiurile parafuncționale sunt activități care nu corespund funcțiilor orale normale (înghițire, respirație, mestecare și vorbire). Obiceiurile orale dăunătoare includ scrâșnitul dinților (bruxism), mușcatul buzelor și degetelor, suptul degetului mare și respirația orală.

Aceste obiceiuri se întâlnesc mai frecvent în rândul copiilor și tinerilor. Foarte des, astfel de acțiuni se manifestă ca o reacție defensivă a unei persoane ca răspuns la stres, emoții puternice și anxietate.

Efectele acestor obiceiuri asupra sănătății bucale

De obicei, o persoană nu controlează astfel de acțiuni, ceea ce crește efectul lor distructiv asupra dinților și a cavității bucale în ansamblu. Efectele negative ale obiceiurilor parafuncționale includ:

  • abraziunea rapidă a suprafețelor dinților;
  • mușcătură deschisă și înghesuirea dinților;
  • tulburări de vorbire și apnee obstructivă în somn;
  • deteriorarea suprafeței limbii;
  • durere la nivelul maxilarului și mușchilor gâtului;
  • dificultate la înghițire;
  • oboseală crescută.

Dacă prezentați astfel de simptome, este important să consultați un dentist pentru a preveni deteriorarea ulterioară a dinților și a țesuturilor moi ale gurii, care poate avea ca consecință chiar și pierderea dinților. Bineînțeles, cu ajutorul tratamentelor stomatologice moderne, precum implanturile dentare, puteți rezolva aproape orice problemă dentară pe care o aveți. Totuși, atâta timp cât puteți păstra sănătatea propriilor dinți, aceasta este cea mai bună soluție pentru sănătatea dvs. orală. Dacă aveți deja dinți lipsă, puteți alege oricând tratamentul cu implant dentar în București, cu garanție pe viață de la producător. 

Tipuri de obiceiuri parafuncționale

Cele mai frecvente tipuri de parafuncții sunt:

Bruxismul. Constă în „frecarea” excesivă a dinților. Acest lucru se întâmplă mai ales în timpul somnului. Strângerea sau frecarea dinților în timpul meselor este normală. Dar, în cazul bruxismului, există o comprimare prelungită și regulată a maxilarelor, care distruge dinții și poate fi motivul apariției diferitor simptome, precum dureri de cap persistente; sensibilitatea dinților;

disconfort la nivelul articulației temporomandibulare; apnee obstructivă în somn; dureri de spate și gât.

De obicei, dentistul diagnostichează simptomele bruxismului în timpul examinării. Medicul îi explică pacientului cum să trateze dinții deteriorați și îi va îndruma către un specialist pentru tratamentul apneei, precum și către un psihoterapeut.

Pentru a proteja dinții de abraziune, medicul poate recomanda folosirea gutierelor speciale împotriva bruxismului.

Interpunerea limbii între arcade. Motivele acestui obicei pot fi tulburările neurologice, sugerarea prelungită a mamelonului și a degetului mare în copilărie, o predispoziție genetică sau o dimensiune mare a limbii.

Ca urmare a acestui obicei, pot apărea probleme cu formarea palatului, precum și a dințiilor și gingiilor din zona frontală.

Exercițiile multifuncționale pentru limbă și un dispozitiv dentar special care asigură poziția corectă a limbii în gură ajută la renunțarea la acest obicei.

Suptul degetului mare este un obicei care se dezvoltă în timpul copilăriei. Are un efect foarte distructiv, care poate duce la o schimbare a formei maxilarului superior și la dezvoltarea unei mușcături deschise.

Supravegherea părintească ajută copiii să scape de acest obicei prost. În unele cazuri, o bandă specială este pusă pe degetul mare, care creează disconfort în timp ce copilul suge degetul. Aplicarea unei substanțe neplăcute, dar inofensive (pudră de piper) pe deget, de asemenea, poate fi de ajutor.

Respirația orală se poate dezvolta din cauza congestiei nazale, a problemelor cu adenoizii, a septului nazal deviat și a stresului.

Acest obicei se manifestă prin uscăciunea gurii, sforăit, respirație urât mirositoare, gingivită și carii dentare, precum și senzație de oboseală în timpul zilei și probleme frecvente ale urechii și gâtului.

Un dentist și un medic ORL vă vor ajuta să scăpați de acest obicei. Dacă respirația orală este cauzată de o mușcătură necorespunzătoare, se prescrie un tratament ortodontic.

Mușcarea buzelor și a degetelor este un mecanism psihologic pentru a face față stresului și anxietății. Puteți scăpa de aceste obiceiuri cu ajutorul unei metode psihoterapeutice – terapia cognitiv-comportamentală, care ajută la eliberarea unei persoane de acțiuni distructive inconștiente.

 

Medicul dentist vă poate ajuta la eliminarea impactului negativ al obiceiurilor parafuncționale asupra dinților și gingiilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.