Ce nu trebuie să ratezi la a 10-a ediție Les Films de Cannes à Bucarest.

0

Les Films de Cannes à Bucarest nu mai are nevoie de nici o prezentare, așa că nu e de mirare că, în momentul în care citiți asta, biletele la cele mai râvnite filme sunt deja sold-out (nu disperați însă, câteva dintre acestea, de la palmdor-izatul Parasite la ultimul Almodóvar vor intra și în cinema-urile de la noi). În cei zece ani de zile de când funcționează ca un showcase al cremei cinematografice de la festivalul de la Cannes, a dovedit că filmul „de artă” poate avea săli pline și a reușit să aducă nume mari ale cinematografiei mondiale. Cine ar fi zis acum zece ani că Cristian Mungiu, Carlos Reygadas, Asghar Farhadi și Gaspar Noe își vor face poză în holul de la Cinema Pro?

Programul conține, pe lângă un număr mari de titluri din Competiția Oficială și din secțiunile paralele de la Cannes, retrospective și evenimente speciale, așa că v-am făcut o listă (deloc exhaustivă) de recomandări de la ediția a 10-a Les Films de Cannes à Bucarest:

România. 30 de ani mai târziu

30 de ani după revoluția română, Les Films de Cannes à Bucarest organizează un warm-up al festivalului, unde vor fi proiectate unele dintre cele mai importante filme care vorbesc despre căderea comunismului. Joi, 17 octombrie, la Cinemateca Union vor rula filmele De Crăciun ne-am luat rația de libertate (r. Cornel Mihalache) și Videograme dintr-o revoluție (r. Andrei Ujică și Harun Farocki), iar proiecția filmelor va fi urmată de o discuție la care vor participa, alături de regizorii filmelor, dramaturgul Matei Vișniec, arhitectul Dorin Ștefan și Octavian Ursu – cetațeanul german de origine română recent ales primar în orașul german Görlitz. Dar asta nu e tot: la…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.