Cât de poluat este aerul pe care îl respirăm în casă și ce putem face pentru îmbunătățirea calității acestuia

0

Poluarea aerului este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător la nivel global ce are efecte negative pe termen lung asupra sănătății noastre, reprezentând o cauză majoră a deceselor premature.

Poluarea aerului înseamnă combinarea în aerul respirabil a substanțelor naturale cu cele artificiale, cele din urmă provenind cel mai des din arderea combustibililor fosili. Însă, deși nivelurile din ce în ce mai ridicate de poluare la nivel global ne pot îngrijora, trebuie să ne îndreptăm atenția și asupra poluării aerului la interior, care poate fi cel puțin la fel de nocivă pentru organismul nostru.

De cele mai multe ori, prin aerisirea zilnică a încăperilor în care petrecem cel mai mult timp, factorii poluanți din atmosferă pătrund în locuință, fiind așadar prezenți în aerul pe care îl respirăm. De aceea, un nivel cât mai bun al calității aerului în confortul casei, mai ales pe durata sezonului rece este extrem de importantă pentru eliminarea factorilor de risc asupra sănătății.

În 2020, conform unui clasament al celor mai poluate 106 țări din lume, realizat de IQAIR, România se situa pe locul 57, iar concentrația de particule în suspensie PM2.5 (emisii industriale), de altfel periculoase pentru sănătate, era de peste 3 ori mai mare față de valoarea anuală recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, potrivit unui studiu publicat în European Respiratory Journal, calitatea aerului din interior poate fi de până la cinci ori mai slabă față de calitatea aerului din exterior.

Un bun exemplu pentru îmbunătățirea calității aerului din casă este reprezentat de utilizarea unui purificator de aer. Pentru a fi eficient și a oferi o cât mai bună calitate a aerului respirabil la interior, un purificator de aer trebuie să aibă capacitatea de a filtra cât mai multe tipuri de particule, să dispună de un volum cât mai mare de aer purificat, să aibă certificare HEPA, dar și caracteristici de natură tehnologică, precum senzori de măsurare a calității aerului sau funcții smart (conectare la Wi-Fi și aplicații pentru telefonul mobil) ce permit controlarea purificatorului de oriunde.

Unul dintre acestea este purificatorul Dyson Purifier Cool TP07. Acesta detectează și raportează date privind particulele captate, în mod automat. Senzorii integrați analizează aerul automat și constant, în timp ce algoritmul unic Dyson verifică datele în fiecare secundă. Acesta diagnostichează poluanții la nivel molecular, afișând rezultatele live, pe ecranul LCD. Mai mult decât atât, filtrul HEPA H13 captează 99,95% din particule de până la 0,1 microni, iar un strat de carbon activ elimină, de asemenea, mirosurile și gazele.

Prin intermediul tehnologiei Air Multiplier, dispozitivul generează o putere mare de circulație pentru a atrage în aparat chiar și poluanți îndepărtați, proiectând aer purificat în întreaga cameră. Oscilația reglabilă permite proiectarea unui flux de aer purificat în întreaga încăpere în care purificatorul este amplasat, iar când vremea este mai caldă, purificatorul are și capacitate de răcire a camerei.

Unul dintre cele mai importante beneficii pentru utilizator este faptul că poate controla și monitoriza calitatea aerului de oriunde s-ar afla, cu ajutorul aplicației Dyson Link ce poate fi instalată pe telefon.

 

Astfel, prin utilizarea unui purificator de aer performant, riscul de expunere la factorii poluanți ce pot fi prezenți la interior este redus, datorită creșterii calității aerului respirat la interior. Indiferent de nivelurile de poluare din exterior, putem respira un aer mai curat în confortul propriei locuințe, prin utilizarea regulată a unui purificator.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.