Când poți spune că ești senior într-un anumit domeniu

0

Cu toții ne dorim să progresăm în carieră și să avem succes, iar trecerea de la un nivel profesional la altul nu implică pași simpli de urmat, ci este nevoie de muncă și perseverență. În companiile din România, dar și din străinătate, începi ca junior și apoi devii senior în domeniul tău. Seniorii sunt foarte căutați pentru expertiza pe care o au, pentru abilitățile de leadership și management, dar și pentru calitățile lor de lucru în echipă.

Ce definește un senior într-un domeniu profesional

Există mai multe aspecte care diferențiază un senior de un junior:

  • Anii de experiență. O persoană senior are minimum cinci ani de experiență profesională în profesia sa (și posibil în industrie). Asta înseamnă să lucrezi ca profesionist la proiecte care au un impact real asupra unei organizații.
  • Are și preia inițiativa. O persoană senior în orice poziție are experiența, responsabilitatea și personalitatea de a lua inițiativă în proiecte și probleme – poate că nu conduce întotdeauna, dar e cea care poate, ar trebui sau conduce echipe și proiecte.
  • Poate prelua managementul când este necesar. O persoană senior poate fi lider atunci când este adecvat pentru profesia sa. Pentru unii, acest lucru înseamnă conducerea unui grup, pentru alții, a fi lider în proiectarea tehnică sau organizarea documentelor.
  • Ar putea să-i învețe pe alții. O persoană senior ar trebui să aibă suficiente cunoștințe despre profesia sa pentru a-i putea învăța pe alții despre subiecte importante – dacă este necesar. Acest lucru poate nu înseamnă că este bună la asta, dar ar putea exclude alte bariere, cum ar fi, să zicem, capacitatea reală de a preda.
  • Își cunoaște industria. O persoană de nivel senior ar trebui să fie conștientă de industria sa, să o urmărească și să fie capabilă să analizeze impactul schimbărilor.
  • Are rezultate. O persoană senior poate demonstra și discuta rezultate cuantificabile ale muncii sale, nu doar a lucrat la un proiect, l-a gestionat sau l-a supravegheat ori a adus o contribuție majoră la succesul acestuia, ceea ce nu s-ar fi întâmplat fără ea. Pe scurt, ea nu poate doar să discute despre munca pe care a făcut-o, ci poate spune cu adevărat „ceva a existat sau a fost făcut datorită mie”.
  • Are instruire și certificări suplimentare. O persoană senior are pregătire suplimentară, certificare, lucru la clasă sau ceva similar în spate. Acest lucru se poate acumula în timp, își poate extinde orizonturile sau poate vorbi despre abilitățile sale – indiferent de motiv, ea este importantă.

Cum să-ți dai seama dacă să aplici ca senior pentru un job

Poți urma câțiva pași ca să-ți dai seama dacă e momentul să aplici pentru un job ca senior:

 

Analizează descrierea postului

Trebuie să analizezi îndeaproape fișa postului înainte de a aplica pentru orice post. Alegerea unui post de inginer software care necesită 7-10 ani de experiență îți pierde timpul când ai doar doi ani. A fi în decurs de un an sau doi distanță de cerință ar putea funcționa în funcție de piața actuală a muncii. Poți urma o abordare mai agresivă dacă experiența ta se află într-un rol solicitat.

 

Cercetează echipa de conducere de la companiile de interes

Odată ce identifici câteva companii care te interesează, petrece ceva timp cercetând echipa lor de management și alți angajați de nivel superior. Încearcă să determini nivelurile de experiență ale angajaților în prezent în rolul de senior pe care îl dorești. Această abordare îți oferă o idee bună despre cât de experimentat trebuie să fii pentru a avea o șansă bună la o ofertă.

 

Când ai îndoieli, aplică

Atunci când nivelul de experiență este la o diferență de un an sau doi din cerințele postului, continuă-ți aplicația. Folosește scrisoarea de intenție pentru a-ți exprima potrivirea pentru poziție și pentru a-ți îmbunătăți abilitățile. Colaborează cu recrutorul pentru informații și sfaturi suplimentare.

 

Investește în tine constant

Atunci când vrei să devii expert într-un domeniu, e important să investești în tine constant ca specialist în domeniul tău și să crești mai departe în carieră. Pe lângă asta, e important și cum te faci cunoscut ca expert. Dacă ești mai cunoscut, poți găsi mai ușor și rapid joburi care te interesează ca senior.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.