Acomodarea unei pisici de casă: 3 sfaturi utile pentru a face tranziția mai plăcută

0

Schimbarea vine în diferite forme, iar atunci când intervine în viața unei pisici, lucrurile tind să scape de sub control. Independente și teritoriale, felinele preferă stabilitatea și rutina. Prin urmare, mutatul într-o nouă locuință devine un factor de stres acut, care le poate influența negativ comportamentul și le poate afecta starea de sănătate, atât din punct de vedere emoțional, cât și psihic. 

 

Fie că este vorba despre adoptarea unui pisoi sau tranziția unei pisici de casă într-un apartament, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante, care țin de confortul micuțului blănos. Gândește-te la faptul că fericirea pisicii depinde în mare măsură de tine, întrucât tu reprezinți sursa ei de siguranță și încredere. Pentru a te ajuta să creezi un mediu plăcut, iar acomodarea să se desfășoare în condiții optime atât pentru tine, cât și pentru felină, am selectat câteva propuneri utile:

Pregătește casa înainte de a aduce pisica

În general, pisicile sunt reticente la schimbare, așadar, răbdarea este cuvântul de ordine când vine vorba de schimbarea locuinței. Astfel, înainte să aduci felina în noua casă, amenajează un loc special dedicat lucrurilor sale. Ar putea fi un culcuș pufos, unde își poate face somnul de frumusețe, setul de boluri cu apă proaspătă și mâncare uscată, jucăriile interactive și litiera. 

 

Pisicile sunt genul de animale care preferă curățenia, motiv pentru care îți recomandăm să speli în fiecare zi castroanele de mâncare și apă, deoarece pe suprafața recipientelor se pot acumula bacterii ce ulterior pot fi înghițite. Mai mult, acordă o mare atenție litierei. Din cauza faptului că nivelul de stres al blănoasei va fi ridicat, plasează litiera într-un spațiu în care are mereu acces, de preferat în baie, deoarece va avea parte de puțină intimitate. 

Fii atent la comportamentul animalului

În primul rând, temperamentul pisicilor variază în funcție de rasă, fiecare având particularitățile sale precise. Spre exemplu, în cazul unor pisici british, latura definitorie a personalității este loialitatea față de proprietar, întrucât nu este o fire pretențioasă ori jucăușă, dar se adaptează mai ușor la schimbare. Desigur, situația variază în funcție de context, așa încât nu putem prezice cursul evenimentelor. 

 

După ce ies din cușca de transport, majoritatea pisicilor tind să se ascundă într-un loc ferit, până când încep să se obișnuiască. Acordă-i timpul necesar pentru a se familiariza cu noua casă și nu încerca să o forțezi să iasă din ascunzătoare, pentru că nu vei face decât să-i crești nivelul de anxietate. În momentul în care se va simți confortabil, pisica va începe să exploreze fiecare colț al locuinței, atingând obiectele de mobilier și suprafața pereților, pentru a-și imprima mirosul și marca teritoriul. 

 

La început, există posibilitatea ca micuța blănoasă să-și facă nevoile în alte locuri din cameră, ignorând cu desăvârșire litiera. Încearcă să descurajezi un astfel de comportament și igienizează bine locul, întrucât există pericolul să devină o obișnuință. În schimb, după fiecare masă, pune pisica în litieră și așază accesoriul într-o cameră unde ușile rămân mereu deschise, până când se va obișnui. 

Petrece timp de calitate cu pisica

În ciuda caracterului independent, pisica își dorește atenție și divertisment din partea stăpânului. Când nu primește ceea ce își vrea, micuța blănoasă tinde să adopte un comportament răutăcios, precum în cazul pisicilor albastru de rusia. Chiar dacă, în esență, sunt prietenoase și adoră să vâneze rozătoare, șoareci sau reptile, ele reacționează urât atunci când se lovesc de un refuz la joacă. 

 

Prin urmare, medicii veterinari recomandă să te joci cu felina cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Pe lângă faptul că pisica se va simți bine în compania ta, studiile au arătat faptul că timpul petrecut lângă animalul blănos are beneficii majore pentru sănătatea mentală. De la șoricei de pluș, la undițe interactive sau mingiuțe care sar, ai la îndemână diverse jucării care te pot ajuta să întreții buna dispoziție a pisicii. 

 

Creșterea unei pisici constituie o responsabilitate majoră pentru fiecare stăpân. Chiar dacă este greu de crezut, nu neglija faptul că tu ești întregul său univers, iar lumea ei se învârte în jurul tău. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.