6 lucruri de știut înainte de a cumpăra o proprietate

0

Desi vorbim despre o achizitie, cumpararea unei case sau a unui apartament nu este mereu pregătită minuțios, la fel ca cea a unei mașini sau a unui televizor nou. Adesea, trebuie să iei măsuri de precauție și să verifici multe lucruri. Iată câteva lucruri de știut și verificat înainte de a cumpăra o proprietate. 

1. Stabilește care este bugetul

În primul rând, trebuie să știi exact care este bugetul pe care îl ai pentru proprietatea ta. În general, acesta constă în economii și un împrumut care va trebui să fie contractat la o bancă. Dacă poți folosi unul dintre numeroasele calculatoare online, cel mai bine este să programezi o întâlnire cu cineva de la banca agreată de tine pentru a determina câți bani poți împrumuta. Angajatul respectiv îți poate îndruma pașii pe care îi ai de făcut pentru a face acest împrumut. Atunci vei ști care este bugetul tău pentru a achiziționa o proprietate. 

2. Ia în calcul și alte costuri precum notarul, eventuale lucrări de întreținere și amenajare

Chiar dacă ai un anumit buget la dispoziție, atunci când vei cumpăra un apartament sau o casă, va trebui să ții cont și de anumite costuri suplimentare, de exemplu taxe notariale sau costurile unor eventuale lucrări de care locuința are sau va avea nevoie.

Astfel, va trebui să apelezi la un notar,  care va consemna că sunteți proprietarul imobilului. Notarul îți va cere să plătești o sumă cotă parte din valoarea proprietății. De reținut ar fi faptul că, deși taxele notariale sunt în general aceleași, este posibil ca fiecare cabinet să perceapă tarife diferite. De exemplu, este posibil ca un notar sector 3 să perceapă alte tarife decât un notar din alt sector sau alt oraș. Acest preț include costurile pentru munca notarului, dar și diverse taxe, inclusiv cele de transfer care merg către municipalitate.

Pe lângă taxele notariale, mai trebuie să reții că întotdeauna sunt lucrări mici (sau mai mari) de făcut. Astfel, poate fi necesar să schimbi o fereastră, să refaci podeaua unui dormitor sau chiar să renunți la unul dintre pereți pentru a crea o cameră mare. Vor fi și costuri de amenajare: mobilier, electrocasnice etc. Deci, chiar dacă apartamentul tău pare să coste doar 100.000 de euro, costul său real poate fi semnificativ mai mare!

3. Stabilește atent criteriile principale înainte de a cumpăra o casă

Înainte de a începe să cauți o proprietate, va trebui să definești principalele caracteristici care te interesează. Amplasarea este un criteriu important, la fel și suprafața sau numărul de camere. Tipul de proprietate (apartament sau casă) ar trebui să fie secundar. Locația, pe de altă parte, este decisivă pentru că îți va defini și modul de viață. 

Iată câțiva factori care pot influența alegerea amplasării viitoarei proprietăți:

  • Este aproape de locul tău de muncă?
  • Există transport în comun?
  • Ai nevoie de o mașină personală?
  • Vor putea copiii să acceseze o școală cu ajutorul mijloacelor de transport în comun?
  • Sunt magazine în apropiere?
  • Există un spital în apropiere?
  • Ai acces la o farmacie?

După cum poți vedea, alegerea unei locații implică și luarea unor alegeri importante de viață pentru tine și familia ta. 

4. Verifică totul atunci când începi să vizionezi proprietăți

Dacă vizitezi o proprietate, nu uita să verifici dacă toate echipamentele și instalațiile funcționează bine. Nu este neobișnuit să găsești proprietăți scoase la vânzare care au mici probleme: o fereastră veche care trebuie schimbată, un oblon care nu mai funcționează foarte bine, o ușă de intrare care trebuie înlocuită, gresie sau faianță crăpată etc. 

Dacă vizitezi o casă, va trebui să îi verifici atent acoperișul și cadrul aferent, pentru că înlocuirea sau repararea lor poate fi extrem de costisitoare, în funcție de complexitatea lucrării necesare. Deci nu este ceva de trecut cu vederea. Dacă starea lui pare îndoielnică sau vârsta casei este avansată, este indicat să revii cu un expert care îți poate da o părere avizată despre starea acestuia și cât de mult va putea rezista acoperișul fără alte lucrări.

5. Verifică pereții, ventilația și costurile energetice 

Imobilele vechi sunt adesea însoțite de costuri mai mari la energie. Pentru a afla mai multe despre taxele pe care va trebui să le plătești, poți solicita facturile de energie de la actualul proprietar. De asemenea nu uita de certificatul energetic, care a devenit obligatoriu pentru orice vânzare sau închiriere. În acest document, vei găsi și sfaturi pentru îmbunătățirea consumului de energie al proprietății.

Indiferent de tipul de proprietate pe care îl vizitezi, trece-ți mâna peste fiecare perete. Acest lucru îți va permite să detectezi anumite defecte care nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber. Dacă este rece, umed sau dacă observi un defect vizual, este posibil să poți detecta natura problemei trecând mâna peste perete: fisură veche, găuri umplute, eventuale țevi sau instalații vechi de apă sau gaz etc. 

6. Ai grijă și la zgomotele din jur

Nu în ultimul rând, în timpul vizitei, acordă puțină atenție vecinilor și zgomotului ambiant. Când te afli în casă sau în apartament, încearcă să asculți puțin mediul sonor. Vecinii sunt zgomotoși? Auzi un televizor sau un radio în apartamentul de mai sus? Auzi pași? Dacă vizitezi o casă cu terasă, poți asculta și zgomotele de afară. Auzi zgomotul mașinilor? Strada este foarte aglomerată? O casă sau un apartament se poate modifica pentru a avea o izolare fonică mai bună la interior, dar pentru exterior, este imposibil.

 

În concluzie, suma totală finală a achizitiei unui bun poate varia în funcție de prețul acestuia, dar și de alte cheltuieli necesare, precum taxe sau lucrări de amenajare și întreținere. Va trebui deci să evaluezi prețul lucrărilor de făcut (eventual cu ajutorul unor profesioniști) pentru a afla care va fi costul total al casei sau apartamentului visat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.