6 limite sănătoase pe care să le pui în relațiile cu cei din jur

0

De ce este uneori atât de greu să pui limite sănătoase? Pentru că îți este milă de celălalt, te simți vinovată, ți-e teamă să nu îl superi și să te respingă, să nu te abandoneze. Însă limitele sănătoase sunt o formă de protecție pentru tine și pentru relațiile din jurul tău. Mai simplu spus: nu îți pun limite ca să te exclud din viața mea, ci tocmai ca să te păstrez în ea.

Limite sănătoase în cuplu: nu e treaba mea să te repar

O mantră pe care ar fi bine să ți-o repeți insistent în gând, mai ales ori de câte ori cunoști un bărbat cu iz de proiect nou. Un bărbat care trezește salvatoarea din tine. Pe care te încăpățânezi să îl aduci pe calea ce bună și să îi arăți ce minunată e viața (alături de tine). Un bărbat pe care să-l ajuți tu să-și revină după un dezastru sentimental, de acum 3 luni sau 3 ani. Un bărbat traumatizat de părinți și viață, care cu tine se poartă oribil. Nu este misiunea ta să îl repari, asta o poate face numai el. Sigur, relațiile de iubire au un potențial videcător, când ambii oferă, își văd rănile și sunt dispuși să lucreze cu ele. Și nu e treaba ta nici să-ți repari părinții sau prietenii.

Limite sănătoase care țin de respect

Limite sănătoase înseamnă adultul sănătos care vede atât propriile sale nevoi cât și pe ale celorlalți. Te văd că ești trist, furios, ce nevoie ai de la mine? Înțeleg furia, e normală. Furia elimină nevoia mea de respect? Nu! Poți să fii furios pe mine fără să mă jignești sau să mă pedepsești (pleci, nu mai răspunzi la telefon, nu îmi mai vorbești zile întregi).

Am tot dreptul să spun NU…

… atunci când ceva mă rănește, mă frustrează, mă…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.