5 motive pentru care sportul ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului

0

Ca părinte, cu siguranță te gândești cum poți contribui la dezvoltarea copilului tău. Chiar dacă activitățile extracurriculare ale copilului pun presiune pe tine, de la gestionarea timpului până la costuri, este bine de știut că practicarea unui sport are o serie de beneficii demonstrate, pentru copilul tău. Dezvoltarea fizică armonioasă și menținerea unui stil de viață sănătos sunt doar o fațetă a problemei.

 

Prin sport, copilul își va dezvolta o multitudine de abilități care îi vor fi utile în viață. Activitățile sportive expun copiii la diverse beneficii mentale, sociale, emoționale, fizice și educaționale. Află care sunt principalele cinci motive pentru care sportul îi va fi de un real ajutor copilului.

 

Îmbunătățește coordonarea, forța și ajută ritmul cardiac

Copiii care fac sport de la vârste fragede învață mai ușor cum să-și controleze și să-și coordoneze mișcările. Participarea timpurie la sport poate ajuta copiii să dezvolte obiceiuri care contribuie la sănătatea lor cardiorespiratorie. Astfel, cei mici au un risc mult mai scăzut de a deveni supraponderali sau obezi și pot crea o bază solidă pentru un stil de viață sănătos.

 

Alergatul, precum și mișcările controlate și rapide, de care este nevoie în fotbal, un sport preferat de atât de mulți copii, ajută la întărirea mușchilor, ceea ce duce la o creștere generală a forței și a rezistenței. Cu ghete de fotbal adecvate sau cu ghete fotbal pentru teren sintetic, copilul tău se va putea mișca în voie.

 

Dezvoltă spiritul de echipă

Munca în echipă este o abilitate pe care sportul o dezvoltă automat. Se spune că nu există „eu” în echipă, iar copilul va învăța natural că o reușită în sport se bazează pe colaborarea cu ceilalți copii și că fiecare are rolul său. Aceste abilități îi vor fi extrem de utile copilului în viață și în viitoarea lui carieră.

 

O echipă nu poate funcționa dacă nu comunică și nu creează strategii pentru a-și atinge scopul. Pe lângă faptul că, practicând un sport, copilul socializează și își face prieteni, acesta învață să-și recunoască punctele forte și punctele slabe, precum și pe cele ale coechipierilor. De asemenea, participarea la o ligă locală ajută la construirea unei legături mai puternice între copil și comunitate.

 

Crește stima de sine

Sentimentul de a fi realizat ceva, de a fi ajuns la rezultatele dorite duce, de asemenea, la creșterea stimei de sine. Specialiștii demonstrează că sportul îi ajută pe copii să aibă mai multă încredere în ei și în forțele proprii.

 

Gesturile precum a bate palma cu un coechipier sau a strânge mâna la final de meci ajută la construirea încrederii. De asemenea, cuvintele de laudă sau de încurajare de la antrenor ajută la construirea stimei de sine. Totuși, critica constructivă este la fel de importantă pentru a-i ajuta pe copii să învețe cum să-și accepte punctele slabe și să se perfecționeze continuu.

 

Te învață cum să faci față obstacolelor sau înfrângerii

În sport, la fel ca în multe situații din viață, există un câștigător și un pierzător. Într-un sport de echipă, copilul va învăța cum să facă față înfrângerii și cum să treacă peste sentimentul de a fi învins. În loc să se simtă copleșit de înfrângere, copilul tău poate înțelege că, uneori, este în regulă să pierzi. Lucrul cel mai important este să te ridici și să încerci din nou.

 

Copiii învață ce înseamnă fair play, precum și faptul că au puterea de a face față obstacolelor. Sportul îi poate ajuta pe cei mici să-și dezvolte reziliența, o abilitate care le va fi de mare folos în viață, atât ca elevi, studenți, cât și ca adulți, la locul de muncă.

 

Te ajută să devii disciplinat

Sportul necesită un grad ridicat de disciplină, indiferent că este vorba despre disciplina mentală, fizică sau tactică. A fi disciplinat va conduce către succes și atingerea obiectivelor în sport. Fără stăpânire de sine, este greu să obții rezultate foarte bune, indiferent de sportul practicat.

 

În sport, copilul tău va trebui să urmeze un set de reguli și să accepte deciziile și cerințele venite din partea antrenorului și a căpitanului echipei. Disciplina este apreciată în sport, iar pentru dovezile de lipsă de disciplină există întotdeauna penalizări. Copiii aduc adesea în viața de școlar disciplina și motivația dobândite prin sport.

 

Chiar dacă viața de sportiv, fie ea și de sportiv amator, cere sacrificii, beneficiile sportului pentru copii depășesc orice obstacol. Copilul tău poate învăța lecții valoroase și în afara școlii. Ca părinte, poți fi sigur că activitatea sportivă a copilului îi va aduce nenumărate oportunități de dezvoltare, iar el va dobândi abilități pentru o viață.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.