5 jocuri care dezvoltă abilitățile copilului tău
Jocurile nu reprezintă doar un prilej de distracție pentru cei mici. Aceștia învață enorm din ele, chiar dacă, de multe ori, adulții din jur nu își dau seama.
Acestea fiind spuse, dacă ai un prichindel pe care vrei să-l ajuți să se dezvolte sănătos și armonios, îl poți încuraja să învețe prin intermediul unor activități pe care deja le adoră sau pe care le va iubi odată ce este expus la ele.
Iată câteva jocuri excelente pentru dezvoltarea abilităților copilului tău!
1. Jocurile de societate
Jocurile de tip board game, care se joacă în echipe sau cu adversari, pot fi educative pentru cei mici. Indiferent de tipul jocului, copilul va învăța să colaboreze, să împărtășească idei, să asculte și să aducă argumente.
Totodată, el își va dezvolta competitivitatea, dar va învăța și să piardă cu demnitate și să accepte că nu poate câștiga tot timpul.
În plus, multe dintre jocurile de societate îl pot învăța pe copil să gândească logic, să elaboreze strategii și planuri, să riște și să aibă răbdare. Toate acestea sunt abilități esențiale pentru viața de adult!
Acestea fiind spuse, jucați-vă în familie și între prieteni cât mai des, de preferat în fiecare weekend.
2. Puzzle-urile
Jocurile de tip puzzle pot fi și ele o unealtă perfectă pentru învățare. Poți găsi jocuri cu puzzle disponibile în magazinul online Deajoaca.ro, de unde poți comanda diferite tipuri de produse, potrivite vârstei copilului tău.
Dacă puzzle-urile sunt alese pe nivelul de dificultate potrivit, prichindelul va deveni interesat de provocări și va fi determinat să reușească să rezolve probleme care, la început, par imposibile.
Totodată, el va învăța abilități precum răbdarea, creativitatea, gândirea logică și alternativă.
Apoi, diferite tipuri de puzzle-uri îi vor stimula diferite părți ale creierului, așa că nu ezita să aduci mereu un joc nou!
3. Unele jocuri video/pe computer
Mulți părinți au tendința de a le interzice copiilor jocurile pe computer. Cea mai comună temere a adulților este aceea că jocurile online pot fi prea violente și că acestea pot crea dependență.
Deși aceste lucruri sunt, pe de o parte, adevărate, există foarte multe jocuri care pot stimula dezvoltarea cognitivă și nu numai. De exemplu, jocurile de strategie pot fi extrem de utile, la fel și cele bazate pe lucru în echipă sau cele care implică învățarea elementelor de istorie, cultură sau știință.
4. Jocurile fizice, precum tenisul sau fotbalul
Sportul reprezintă un element obligatoriu pentru dezvoltarea celor mici. Mișcarea fizică nu îi ajută doar să crească sănătoși din punct de vedere fizic, să se înalțe și să fie puternici și rezistenți.
Jocurile precum tenisul, fotbalul, baschetul sau handbalul îl pot ajuta pe cel mic să deprindă abilități esențiale, precum orientarea în spațiu, reflexele rapide, lucrul în echipă și găsirea de soluții în contexte tensionate.
Așadar, permite-i să încerce mai multe jocuri și sporturi, până când își găsește pasiunea.
5. Jocul de-a „v-ați ascunselea” sau leapșa
Da, chiar și jocurile clasice ale copilăriei sunt extrem de utile pentru dezvoltarea abilităților celor mici. Chiar dacă par simple și doar distractive, acestea pot contribui încă din copilărie la dezvoltarea unor skill-uri precum viteza de reacție, creativitatea, inventivitatea, ambiția și curajul.
În plus, aceste jocuri au și o componentă fizică, ceea ce înseamnă că prichindelul va beneficia de și mai multe avantaje!
În final, reține că orice joc are potențial educativ, dacă reușești să-l identifici. Încurajează-l pe copil să exploreze cât mai mult și să învețe, atât prin joc, cât și prin alte metode complementare. Toate sunt la fel de importante!