5 criterii de care să ții cont când alegi un azil de bătrâni

0

Mutarea într-un azil de bătrâni este o decizie provocatoare ce vine la pachet cu multe implicații atât financiare și logistice, cât și emoționale. Fie că alegi căminul pentru tine sau pentru o persoană apropiată, este important ca acesta să fie un spațiu care să-ți ofere confortul unei case [1]. Citește în continuare și află care sunt aspectele pe care este bine să le iei în calcul atunci când alegi un azil de bătrâni.

Aspectul

Fie că optezi pentru un azil mai modest sau alegi un cămin de bătrâni de lux din București, este bine să vizitezi clădirea înainte pentru a-ți face o imagine de ansamblu. Fii atent la modul în care sunt întreținute clădirile și terenurile, dar și la peisajele din jurul amplasamentului. Grădina și curtea pot reprezenta un adevărat plus oferind un spațiu în aer liber pentru petrecerea timpului. 

De asemenea, acordă atenție temperaturii din interiorul clădirii, modului în care aceasta este decorată, dar și mirosului ambiental.

Accesibilitatea

Este important ca locul pe care îl alegi să îți fie accesibil pentru a-ți permite să vizitezi cu ușurință persoana dragă care va locui în azilul de bătrâni. Verifică și dacă în preajma azilului există diferite facilități disponibile precum magazine alimentare, parcuri sau lăcașuri de cult.

Personalul angajat

Persoana care va locui în azilul de bătrâni va interacționa îndeaproape cu angajații și este important ca aceștia să fie binevoitori, răbdători și dornici să asigure o ședere cât mai plăcută. Discută cu angajații și cu alți locatari ai azilului pentru a înțelege cum se desfășoară viața lor acolo. De asemenea verifică modul în care angajații sunt formați în vederea furnizării serviciilor specifice pentru îngrijirea bătrânilor [2].

Modalitatea de plată

În funcție de disponibilitatea financiară, poți opta pentru cămine finanțate de stat sau pentru cămine private. Pentru a afla mai multe detalii despre opțiunile pe care le ai, poți alege să discuți cu un reprezentant al serviciilor sociale care să te îndrume în acest sens [1].

Alimentația

Mesele reprezintă momente importante ale vieții cotidiene, iar modul în care acestea se desfășoară pot influența șederea într-un azil de bătrâni. Cere informații cu privire la obiceiurile legate de servirea mesei (de exemplu dacă locatarii pot lua masa în propria cameră sau dacă au posibilitatea de a mânca împreună cu alți locatari), dar și despre compoziția și calitatea meniurilor pe care vârstnicii le primesc în noul lor cămin [2].

 

În concluzie, alegerea unui azil de bătrâni se poate dovedi provocatoare fiind o decizie importantă cu impact asupra calității vieții persoanei care urmează să își schimbe domiciliul. Evaluează atent opțiunile pe care le ai la dispoziție și nu ezita să discuți în detaliu cu personalul unității pentru a te asigura că noul locatar va beneficia de o experiență cât mai plăcută.

 

Surse informative

  1. “Care Homes.” NHS , 15 Jan. 2019, www.nhs.uk/conditions/social-care-and-support-guide/care-services-equipment-and-care-homes/care-homes/. 
  2. “Choosing the Right Care Home for You.” Age UK, 28 Apr. 2022, www.ageuk.org.uk/information-advice/care/arranging-care/care-homes/choosing-care-home/. 
Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.